Politika Udarno Vijesti

Politika, ekonomski pritisci i nasilje najveća prijetnja slobodi medija

Najveće prijetnje slobodi medija predstavljaju upletanje politike, ekonomski pritisak te nasilje prema novinarima, izjavio je u petak u Bruxellesu povjerenik za proširenje Štefan Fuele na konferenciji o slobodi medija u potencijalnim članicama Evropske unije.

Fuele je na konferenciji o slobodi izražavanja i medija na zapadnom Balkanu i Turskoj izrazio zabrinutost zbog ograničavanja slobode medija, progona i zastrašivanja novinara u tim zemljama.

“Postoje tri glavna razloga za zabrinutost: upletanje politike, ekonomski pritisak i nasilje prema novinarima. Sva tri predstavljaju napad na samu srž demokratskog sustava”
, rekao je Fuele na konferenciji koja je okupila više od 400 sudionika, predstavnika medija iz regije, predstavnika međunarodnih i regionalnih medijskih organizacija, predstavnika civilnog društva i znanstvene zajednice.

Kako bi se uklonili glavni razlozi ograničavanja slobode medija, Fuele navodi da je potrebno imati odgovarajući zakonodavni okvir, koji sam po sebi nije dovoljan.

“Treba imati snažan zakonodavni okvir kako bi se otklonile prijetnje koje za slobodu medija predstavlja upletanje politike. U zemljama zapadnog Balkana i u Turskoj doneseni su zakoni o medijima koji su općenito dobri. Međutim, postoje i drugi zakoni koji mogu utjecati i koju utječu na medijske slobode, poput pitanja klevete. Tu je važno uspostaviti ravnotežu, suzbijanje klevete je prihvatljivo, ali njezina kriminalizacija nije prihvatljiva”, rekao je Fuele.

Sve je veća zabrinutost zbog ekonomskog pritiska s kojima se mediji u regiji suočavaju, kada se novinari previše približe nečijim interesima. Fuele je također ukazao na potrebu transparentnog vlasništva u medijima.

“Tamo gdje su organizirani kriminal i korupcija ozbiljni izazovi, bilo bi naivno misliti da je medijski sektor izuzet iz toga. Da bi se borili protiv pritisaka treba nam transparentnost kako bismo vidjeli tko je pravi vlasnik medija”
, navodi povjerenik Fuele.

Povjerenik dodaje da se u slučajevima kada politički i ekonomski pritisak ne daju željene rezultate često pribjegava nasilju. “Nasilje se prečesto koristi. Bilo je ubistava novinara ili brutalnih napada na njih, a napadači prečesto nisu uhapšeni”, kaže Fuele.

“Očekujemo vjerodostojne istrage, podizanje optužnica i suđenja. Očekujemo zaštitu za novinare. Očekujemo promjenu kulture u kojoj će se napadi koji se kriju pod krinkom domoljublja i ili nacionalnog ponosa biti tretirani onako kako treba, to jest kao kriminalni čin”, dodao je povjerenik za proširenje.

Konferenciju je otvorio direktor u Općoj upravi za proširenje Michael Leigh, a u uvodnom dijelu konferencije govorili su još predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek i povjerenica za nove tehnologije, u čiju nadležnost spadaju audiovizualni mediji i internet, Neelie Kroes te Gergely Proehle, državni podtajnik u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova, javila je Hina.

Buzek je istaknuo da problem slobode medija nije vezan samo za kandidatske zemlje, nego da se to također odnosi i na Evropsku uniju. “To nije nigdje zajamčeno i svugdje se treba boriti”, rekao je Buzek, dodajući da slobodni izbori nisu dovoljni za demokraciju, da su potrebni slobodni mediji i pluralitet medija.

Povjerenica Kroes je rekla da se EU obvezala na čuvanje temeljnih sloboda, među kojima je i sloboda izražavanja te da to očekuje i od zemalja koje se želi priključiti Uniji.

Konferncija se održava u okviru četiri tematske rasprave, a na kraju će biti doneseni zaključci.

Fena/Informer.ba