BiH Politika Top

Potvrđeno imenovanje nove Vlade Federacije BiH

Imenovanje novog postizbornog saziva Federalne vlade potvrđeno je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

Potom su članovi Vlade položili svačenu zakletvu i sjednica je završena.

Imenovanje nove Vlade potvrđeno je na prijedlog predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare, pola godine od općih izbora održanih u Bosni i Hercegovini.

U Vladi nisu više kadrovi Stranke demokratske akcije, što je bio povod za reakcije zastupnika te stranke i njihovo napuštanje sjednice Predstavničkog doma prije glasanja, što su prethodno učinili i članovi zastupničkog kluba Demokratske fronte.

Oni su tvrdili da je danas grubo prekršen Ustav FBiH, odnosno jučer, kada je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo njegovu odluku o načinu imenovanja Vlade. Iz Stranke demokratske akcije naglašavaju da je to omogućilo imenovanje bez učešća kadrova njihove stranke iako je ona pojedinačna nominalna pobjednica proteklih izbora, čime je najgrublje suspendovana izborna volja Bošnjaka.

Zbog Schmidtove odluke, ispred zgrade Parlamenta je održan protest građana, a objekat i okolinu su osiguravale jake snage specijalne policije ne samo iz Sarajevskog kantona već i iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Novu Vladu čine kadrovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990 te Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Premijer Federacije BiH je Nermin Nikšić, zamjenik premijera i ujedno ministar finansija Toni Kraljević, drugi zamjenik i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, Ramo Isak ministar unutrašnjih poslova, ministar pravda Vedran Škobić. U resoru energije, rudarstva i industrije ministar je Vedran Lakić, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić te kulture i sporta Sanja Vlaisavljević (HDZ).

Novi ministar raseljenih osoba i izbjeglica je  Nerin Dizdar, Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida odbramebno-oslobodilčkog rata, ministar zdravstva Nediljko Rimac, obrazovanja i nauke Jasna Duraković a trgovine Amir Hasičević.

U resoru rada i socijalne politike ministar je Adnan Delić, a okoliša i turizma Nasiha Pozder te u resoru  prostornog uređenja Željko Nedić, dok je novoimenovani ministar poljoprivrede, vodorivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Premijer Nikšić, podnoseći ekspoze zastupnicima Predstavničkog doma, najavio je stvaranje ambijenta za bolji život građana Federacije te među glavnim brojnim izazovima pred novom Vladom naveo rastuću inflaciju, migranstki val te iseljavanje stanovništva.

Nikšić je najavio oslanjanje Vlade na domaće kapacitete i resurse, uz međunarodnu suradnju.

Među brojnim mjerama je naveo stumulacije domaćim proizvođačima, olakšavanje registracije poslovnih subjekata i privlačenje stranih investitora, veće plate najugroženijim kategorijama, suzbijanje rada ‘nacrno’ te više drugih Vladinih namjera i budućih intervencija kao što su smanjenje poreznog opterećenja rada te odgovarajuća populacijska politika, sve u cilju zaustavljanja iseljavanja mladih kadrova iz Federacije odnosno Bosne i Hercegovine te njihovu bolju perspektivu u domovini.