Politika Svijet Top

Sanna Marin poražena u tijesnjoj utrci na izborima u Finskoj

Lider finskih konzervativaca Petteri Orpo pobijedio je u izbornoj utrci, pobijedivši premijerku lijevog centra Sannu Marin, javlja BBC.

“Dobili smo najveći broj mjesta”, rekao je lider Stranke nacionalne koalicije, nakon dramatične noći u kojoj je pobjeda bježala od socijaldemokratkinje Marin.

Orpo je osvojio 20,8 posto glasova, ispred desničarske populističke Finske stranke i lijevog centra. Populisti su osvojili rekordnih 20,1 posto.

To je gorak poraz za Marin, koja je povećala broj mjesta svoje stranke i osigurala 19,9 posto glasova.

Ona nastavlja da uživa visoke rejtinge u anketama i naširoko je hvaljena jer je usmjerila Finsku ka skorom ulasku u NATO i vodila svoju zemlju kroz pandemiju Covid-19, podsjeća BBC.

Ubrzo nakon što je konzervativni lider proglasio pobjedu, premijerka je priznala izbore.

“Čestitam pobjedniku na izborima, čestitam Partiji nacionalne koalicije, čestitam Finskoj stranci. Narod je rekao svoje “, kazala je ona pristalicama.

Sedmicama su tri stranke bile gotovo izjednačene u anketama. Zatim je projekcija javnog servisa YLE donijela pobjedu Nacionalnoj koaliciji Petteri Orpo sa najvećim brojem poslaničkih mjesta u parlamentu.

“Mislim da Finci žele promjene. Oni žele promjene i sada ću započeti pregovore, otvoriti pregovore sa svim stranama”, rekao je on.

Liderka Finske stranke Riika Purra čestitala je svom rivalu desnog centra i iskazala je oduševljenje najboljim rezultatom u historiji svoje stranke.

” I dalje pretendujemo da budemo prvi, ali još sedam mjesta je odličan rezultat”, kazala je ona.