Politika Svijet Top

Stranka estonske premijerke Kallas prva na parlamentarnim izborima

Reformska stranka estonske premijerke Kaje Kallas osigurala je prvo mjesto na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Rezultati nakon 98 posto prebrojanih listića pokazali su da je krajnje desničarska stranka EKRE na drugom mjestu, sa 16,1 posto glasova naspram 31,5 posto za liberalnu grupu Kalas, što zabrinjava neke glasače zbog rastućih troškova života nakon ruskog rata u Ukrajini.

Estonija, zapadni susjed Rusije, s 1,3 miliona stanovnika također bi ostala na putu da uvede još zelene energije i nastavi da prihvata izbeglice iz Ukrajine.

Kallas je rekla da su izbori ostavili njenu stranku u jakoj poziciji da formira koalicionu vladu koja će nastaviti pozivati na pritisak na Rusiju.

“Moramo ulagati u našu sigurnost, naš agresivni susjed nije nestao i neće nestati, tako da moramo raditi s tim”, rekla je ona novinarima u hotelu u centru Talina gdje su se okupile pristalice stranke.

Reformistička stranka je pobijedila na izborima 2019., ali je potom svrgnuta s vlasti jer su tri manje stranke formirale vladu. Taj savez propao je 2021., što je Kallas omogućilo da stvori koaliciju i preuzme kontrolu.

Tokom cijele kampanje, EKRE je obećavala da će smanjiti račune za energetiku protiveći se prelasku na zelenu energiju i primaju nove ukrajinske ratne izbjeglice.

Odziv glasača je bio 63,7 posto, što je u skladu sa prethodnim izborima, i sa 51 posto  glasova putem interneta, uključujući i one za Kallas, prenosi Reuters.