BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Poljoprivrednici 8. augusta blokiraju Vladu FBiH

Savez općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona blokiraće 8. augusta zgradu Vlade Federacije BiH i granični prijelaz Izačić, izjavio je Srni predsjednik Udruženja Husein Selimović.

Selimović je rekao da će udruženja poljoprivrednika iz FBiH istog dana, vjerovatno, blokirati još tri granična prelaza, a nakon toga moguća je i blokada saobraćajnica širom FBiH.

“Vjerovatno će biti tražena i smjena resornog ministra Jerka Ivankovića-Lijanovića i odgovornost premijera Nermina Nikšića koji su krivi za ovakvo stanje u vezi sa poljoprivrednim podsticajima”, najavio je Selimović.

Odluka o blokadi donesena je nakon današnjeg sastanka 12 udruženja poljoprivrednika iz FBiH u Bihaću na kojem se razgovaralo o spornom Programu utroška sredstava Podrška za poljoprivredu, utvrđenih budžetom FBiH za ovu godinu.

Selimović je rekao da je prošlo već 11 mjeseci kako poljoprivrednicima nije plaćena nijedna marka iz budžeta Federacije BiH, te optužio ministra Lijanovića da manipuliše poljoprivrednicima, iznoseći neistine o dugovanjima.

“Udruženja će uskoro održati vanredne sjednice upravnih odbora i skupština, kako bi donijeli konkretne zaključke i prijedloge rješavanja ove situacije”, dodao je Selimović.

Iz federalnih udruženja i saveza poljoprivrednika ranije su istakli da ne mogu prihvatiti Program koji je usvojila Vlada, jer je u suprotnosti sa Zakonom o podsticajima, Strategijom razvoja poljoprivrede i “zdravom pameti”.

 

Fena/Informer.ba