BiH Izdvojeno Vijesti

Poljoprivrednici F BiH: U ponedjeljak protest pred Vladom i blokada tri granična prelaza

Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH  održaće u ponedjeljak, 8. augusta, protest pred zgradom federalne Vlade, te blokirati granične prelaze Izačić, Orašje i Doljani, kako bi ukazali na potrebu hitnog riješavanja pitanja budžetskih podsticaja za poljoprivrednike u 2010. i 2011. godine.

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona Husein Selimović rekao je
Srni da se na protest pred Vladom, koji će početi u 10.00 sati, očekuje dolazak oko 3 000 poljoprivrednika, a za isti dan zakazana je i vanredna sjednica federalne Vlade o isplati dugujućih podsticaja za životinjsku i biljnu proizvodnju.

Vlada FBiH ima ozbiljne namjere da odobri naše zahtjeve i da se konačno krene sa isplatama podsticaja. Međutim, ne možemo biti sigurni šta će se dešavati na sjednici“, rekao je Selimović.

Za najodgovornijeg za trenutnu situaciju u vezi sa isplatom podsticaja Selimović smatra resornog ministra Jerka Ivankovića-Lijanovića, navodeći da “određene stvari ne razumije ili neće da razumije“.

Selimović tvrdi da će poljoprivrednici, ukoliko Vlada FBiH ne dođe do rješenja, krenuti sa blokadom i ostalih graničnih prelaza.

Poljoprivrednici FBiH traže isplatu podsticaja iz 2010. prema Programu novčane podrške iz te godine, reviziju i stavljanje van snage Programa novčane podrške za 2011. godine hitno sazivanje vanrednih sjednica oba doma Parlamenta FBiH zbog problema u poljoprivredi i donošenje zaštitnih cijena za mlijeko i pšenicu.

Iz federalnih udruženja i saveza poljoprivrednika ranije su istakli da ne mogu prihvatiti Program podsticaja za 2011. koji je usvojila Vlada, jer je u suprotnosti sa Zakonom o podsticajima, Strategijom razvoja poljoprivrede i “zdravom pameću“.

 

Srna/Informer.ba