BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Poljoprivrednici blokirali granične prijelaze

Seljački savez FBiH u koordinaciji s federalnim i županijskih poljoprivrednim udruženjima organizirao je danas u 10 sati  blokadu graničnih prijelaza Orašje, Izačić, Kamensko i Doljani kao i prosvjed ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Po riječima predsjednika Seljačkog saveza FBiH Dragana Pavlovića, poljoprivrednici žele upozoriti na katastrofalno stanje u kojem se nalaze, a koje, kako je kazao, nikada u samostalnoj BiH nije bilo gore, te još jednom od Vlade FBiH i resornog ministarstva zatražiti žurno ispunjenje svojih zahtjeva.

 “Blokade smo organizirali zbog neisplate obveza iz 2010. godine, donošenja, po našem mišljenju, skandaloznog i kriminalnog utroška sredstava ‘Poticaj za poljoprivrednike s kriterijima raspodjele za 2011. godinu’, te zbog nedonošenja zaštitne cijene otkupa žita”, kazao je Pavlović.

Po njegovim riječima, blokade graničnih prijelaza su trajnog karaktera, odnosno granični prijelazi će biti blokirani sve dok Vlada FBiH ne ispuni navedene zahtjeve.

Pavlović je dodao kako će predstavnici Seljačkog saveza FBiH uskoro održati sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i resornog ministarstva o rješavanju problema poljoprivrednika.

“Mi ne udaramo na federalni proračun, već smatramo da se sredstva od 54 milijuna maraka namijenjena za poticaj moraju pravilo rasporediti”
, istaknuo je Pavlović.

 

Fena/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Blokadam se neće ništa riješiti. Uimajući u obzir sve pogodnosti ( klimatske, geografske, bogastvo voda i dr,) poljoprivredi Bosne i Hercegovine, kao jednoj po meni od najznačajnih privrednih djelatnosti, se mora dati mjesto adekvatno ulozi. Građanim, konkretno Sarajeva, proteste poljoprivrednika su samo ” podržali” kada su besplatno dijelili prizvode( izuzetnog kvaliteta u odnosu na uvozno smeće). Proptesti su trajali preko 1.400 dana. Građani moraju podržati poljoprivredne proizvođače koji mukotrpno rade za mrvice koje na kraju njima ostanu ( kajmak kupe preporodavci, raznorazni lobiji ..i mnogi drugi). Građani trebaju iznaći način djelovanja i primorati Vladu FBiH ( samo za sebe govori kada nemamo ministartsvo na nivou države) da radi na stalnom logisticiranju planskog razvoja poljoprivrede i stočarstva. Ministre, Lijanoviću, puno si obećavao, kratko si na funkciji, ali istiće ti vreme i zato očekujemop vidljivije rezultate. Građani FBiH i BiH podržite poljoprivrednike u proizvodnji naše domaći i kvalietnije hrane.