BiH Izdvojeno Vijesti

Popisivačima zarada od 400 do 600 maraka

Za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji će biti održan u oktobru, biće potrebno oko 21.000 popisivača, a trka za privremena radna mjesta počinje uskoro.

Iz Agencije za statistiku BiH potvrđeno je da je 27. jun rok za objavu javnog poziva za popisivače.

Ukoliko želite da budete dio ovog procesa, koji vam može donijeti zaradu između 400 i 600 KM, potrebno je da ispunjavate određene uslove.

Za ovaj posao moći će da se prijave punoljetni državljani BiH, koji imaju stečeno najmanje srednje obrazovanje i protiv kojih se ne vodi krivični postupak. Takođe, u prednosti su kandidati koji imaju čitljiv rukopis.

“Potrebno je da je popisivač, ako je moguće, stanovnik mjesta u kojem će da obavlja posao, da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom, te da posjeduje psihofizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada”, navode u Agenciji za statistiku BiH.

Građane koji traže posao ova je vijest obradovala. U Udruženju nezaposlenih BiH su optimistični zbog predstojećeg popisa.

“To sa popisom je pozitivna priča, posebno za mlade ljude, koji na ovaj način mogu da zarade. Mi ćemo nastojati da posao dobiju oni koji su u stanju socijalne potrebe, odnosno da se ne dogodi, na primjer, da otac i majka rade, a da im sin i kćerka budu angažovani u ovom procesu”, kaže Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, prenose Nezavisne.

Informer.ba