Region Top Vijesti

Poplave u Hrvatskoj, najkritičnije na području grada Ozlja

Net.hr

U Hrvatskoj se nastavljaju problemi s poplavama koji su krenuli, u petak, 16. 09., porastom vodostaja nekih rijeka, a prije svega Kupe i njenih pritoka, pa je tako u nedjelju u Karlovcu navedena rijeka u 8 sati dosegla 796 centimetara.

Na karlovačkom području, na gornjem toku rijeke Kupe, poduzete su mjere odbrane od poplava, a prema posljednjim informacijama, nakon što je kiša prestala padati u subotu poslijepodne, stanje na ovom području se popravlja, prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Najkritičnije je na području grada Ozlj,a gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata, a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane, koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj.

Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.

Zbog vode na cestama, za sav promet je zatvoreno desetak državnih, kantonalnih, lokalnih, te nerazvrstanih cesta.

Hitne službe i dalje su na terenu u Bjelovarsko-bilogorskoj,  gdje je u posljednja 24 sata odrađeno 65 vatrogasnih intervencija, koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta, te ispumpavanje vode. Gotovo polovinu teritorija poharalo je nevrijeme, a kiša otežava sanaciju, na čazmanskom području trebat će proći još mnogo vremena dok se stanje ne normalizira.

Vatrogasci Javne vatrogasne stanice Delnice nisu morali intervenisati od jučer. U selu Kuželj, u kojem se iz korita izlila rijeka i pritoke, nekoliko podruma je poplavljeno, crpljenje je uglavnom dovršeno, a ostala su još dva podruma.

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je smješten postav Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, za sad je vizualno stanje bolje nego jučer, a posljedice će se utvrditi naknadno. Do daljnjega je Kaštel zatvoren za javnost, a sanacija i čišćenje počinje odmah po stabiliziranju vremena.

Nakon prestanka padavina, voda je u opadanju. Nakon niza dana, s velikim količinama padavina, u protekla 24 sata do 8 sati u nedjelju zabilježene su znatnije količine u Gorkom kotaru, tako je u Begovom razdoblju palo 69 litara, u Crnom Lugu 49, a u Delnicama 50.

Nekoliko lokalnih cesta je oštećeno i zatvoreno za promet.

 

Na području Primorsko-goranske,  vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe, a na području Zagrebačke  zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 76 vatrogasaca, s 21 vatrogasnim vozilom, izvijestili su u nedjelju prijepodne iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Fena/Informer.ba