Crna hronika Svijet Top Vijesti

Poplave u Maleziji, desetine hiljada evakuisano

Malezijski gradovi ostali su preplavljeni mutnom vodom nakon obilnih kiša, pokazali su u srijedu snimci podijeljeni na društvenim mrežama čiju je vjerodostojnost Reuters potvrdio, zbog čega je više od 72.000 ljudi prisiljeno da se evakuiše zbog padavina i poplava.

Najmanje dvije osobe su smrtno stradale u poplavama koje su ove sedmice pogodile pet država, a vlasti su postavile stotine skloništa za pomoć kako raste broj raseljenih.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako mutna voda šiklja u polja i ulice, potapa automobile, a rijeke su se izlile iz korita.

Ministarstvo za navodnjavanje i odvodnju (DID) upozorilo je na nove poplave u narednim danima kako sezona monsuna, koja traje od oktobra do marta, traje. Vlasti su pozvale stanovnike da se evakuišu, ako je moguće.

Stručnjaci kažu da su brza urbanizacija i pretvaranje šuma u naselja i industrijska poljoprivreda, uključujući glavni grad Kuala Lumpur, učinili državu sve ranjivijom na ekstremne poplave kako se kišne oluje pojačavaju zbog klimatskih promjena.

 

Fena/Informer.ba