Svijet Top Vijesti

Porast broja umrlih od kolere, škole zatvorene

Malavi je odgodio otvaranje državnih škola u dva velika grada te južnoafričke zemlje, Blantyreu i Lilongweu, kako bi pokušao usporiti porast smrtnosti od kolere, saopćila je ministrica zdravstva u ponedjeljak.

Ukupan broj oboljelih i smrtnih slučajeva porastao je na 17.824, odnosno 595 otkako su prvi put prijavljeni u martu, a stopa smrtnosti porasla na 3,34 posto, navodi ministarstvo zdravstva.

Kolera je godišnji problem tokom kišnih mjeseci u Malaviju od novembra do marta, gdje je broj smrtnih slučajeva oko 100 godišnje. Očekuje se, međutim, da će trenutna epidemija biti najteža do sada.

– Zbog stalnog porasta zaraženih kolerom i smrtnih slučajeva u gradovima Blantyre i Lilongwe, osnovne i srednje škole u dva grada neće početi 3. januara kao što je ranije savjetovano – navodi ministrica zdravstva Khumbize Chiponda u saopćenju.

Novi datum ponovnog otvaranja bit će objavljen naknadno, saopćila je ona.

Svjetska zdravstvena organzacija saopćila je da stope smrtnosti rastu u tridesetak zemalja širom svijeta koje su prijavile izbijanje kolere 2022., što je za trećinu više nego u tipičnoj godini.

Kolera se prenosi zatrovanom hranom ili vodom i može uzrokovati akutnu dijareju. Mnogi ljudi imaju blage simptome, ali mogu dovesti do smrtnog ishoda u roku od nekoliko sati ako se ne liječe.

Među žrtvama u Malaviju su i medicinari u zdravstvenim centrima.

Chiponda je pozvala vlasti da pooštre mjere kontrole, uključujući prskanje hlorom radi dezinfekcije javnih mjesta kao što su pijace i škole i jačanje vakcinacije, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba