Ekonomija Udarno Vijesti

Porastao uvoz stranih pića

U BiH je za prvih osam mjeseci uvezeno 101.866 tona raznih alkoholnih pića, ukupne vrijednosti od 122,4 miliona KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Upoređujući ove podatke s prošlogodišnjim dolazimo do zaključka da nam je ove godine trebalo više alkohola, jer su u 2010. godini uvezene 98.582 tone raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti od 116,7 miliona KM.

Stručnjaci objašnjavaju da uvoz alkoholnih pića diktira tržište, ali da postoji opasnost da povećan uvoz alkohola omogućuje i veću konzumaciju.

Po običaju, i ove godine smo popili najviše piva, pa je u ovom periodu uvezena čak 92.431 tona piva, ukupne vrijednosti 91,6 miliona KM, a najviše smo ovog pića uvezli iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije.

Možda potrošnja piva i ne bi bila toliko alarmantna, ali se njoj mora dodati domaća proizvodnja, što kada se sve uzme u obzir govori da bh. građani troše velike količine alkohola, a svakako najviše piva.

 

Na drugom mjestu po uvozu, a samim tim i po potrošnji, su vina. U prvih osam mjeseci 2011. godine uvezeno je 4.315 tona, ukupne vrijednosti 15,1 milion KM.

“Vino je najviše uvoženo iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Italije, Slovenije, Španije“, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. Dodao je da je u istom periodu ove godine uvezeno 2.786 tona ostalih alkoholnih fermentiranih pića, dakle pića poput piva s ukusom limuna, jabuke i ostalog, ukupne vrijednosti 4,1 milion KM, najviše iz Hrvatske i Srbije.

Kovačević je naveo da je za osam mjeseci ove godine u BiH uvezeno 2.334 tone žestokih alkoholnih pića, vrijednosti 11,6 miliona KM, i to najviše iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke, Velike Britanije, Austrije i Njemačke.

“U toku 2010. godine na alkohol, alkoholna pića, vino i pivo naplaćeno je ukupno 66 miliona KM posebnog poreza ili akcize“, rekao je Kovačević.

Komentarišući podatke o povećanom uvozu alkoholnih pića, Tatjana Maglov, psihijatar i nacionalni koordinator za bolesti ovisnosti RS, rekla je da ako imamo veću ponudu ili količinu alkohola na tržištu, onda svakako imamo i veću mogućnost konzumacije, što za sobom povlači veći uvoz alkohola.

Ona je navela da istraživanja pokazuju da mladi najviše piju pivo, te da je u grupi učenika prvog razreda srednje škole evidentirano 20 odsto njih koji konzumiraju alkohol u nivou štetne konzumacije.

 

Naime, istraživanje Instituta za javno zdravstvo RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS pokazalo je da je za 68,5 odsto učenika vrlo lako doći do piva i vina, dok su žestoka alkoholna pića procijenjena kao lako dustupna za polovinu ispitanih učenika.

“Blizu 90 odsto učenika je navelo da je pilo alkohol bar jednom tokom života. U mjesecu koji je prethodio istraživanju najveći procenat mladih pio je pivo, zatim vino, dok se na posljednjem mjestu nalaze žestoka alkoholna pića”, navedeno je, između ostalog, u ovom istraživanju.

Takođe, u prethodnom istraživanju, sprovedenom 2008. godine, 75,1 odsto mladih je navelo da su pili alkohol bar jednom u životu, dok je u 2011. godini taj procenat veći i iznosi 87,6 odsto.

 

Uvoz alkoholnih pića u BiH za osam mjeseci 2011. godine

Vrsta pića                   Količina (u tonama)     Vrijednost (u milionima KM)

Pivo                                         92.431                                     91,6

Vino                                         4.315                                       15,1

Ostala fermentirana pića            2.786                                       4,1

Žestoka pića                            2.334                                       11,6

Ukupno                                    101.866                                   122,4

 

Nezavisne/Informer.ba