Izdvojeno Region Vijesti

Mladić otputovao za Hag?

Porodica generala Ratka Mladića je oko 17.15 časova napustila zgradu Specijalnog suda.

Iz zgrade su izašli njegov sin Darko Mladić i Smilja Avramov, ali niko nije davao izjave.

Prethodno su kolone policijskih vozila, u kojima se prema izvještajima medija nalazi i general Ratko Mladić, napustile dvorište Specijalnog suda i uputile se prema beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Nakon što je drugi konvoj policijskih vozila napustio dvorište Specijalnog suda policajci su počeli da se razilaze. Ponovo je uspostavljen saobraćaj u Ustaničkoj ulici.

Druga policijska kolona stigla je na beogradski aerodrom oko 17.20 časova. Odmah nakon toga saobraćaj kod aerodroma je pušten.

RATKO MLADIĆ U AVIONU NA PUTU ZA HAG

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović saopštila je da je potpisala nalog za izručenje generala Ratka Mladića Haškom tribunalu i da se on nalazi u avionu na  putu za Hag.

Malovićeva je na vanrednoj konfernciji za novinare u Beogradu saopštila da je donijela odluku da se odobrava izručenje Mladića Tribunalu.

“Postupak izručenja je započeo”, rekla je Malovićeva i dodala da je Mladić izručen na osnovu otpužnice koja ga tereti za najteže zločine protiv čovječnosti i međunarodnog  prava.

Ona je navela da je Srbija, izručenjem Mladića, ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu.

“Dokazali smo da smo ljudi od reči“, rekla je Malovićeva, navodeći da će “izvođenje Mladića pred lice pravde biti satisfakcija za žrtve i doprineće pomirenju u regionu”.

Ona je dodala da će biti istraženo i ko je Mladiću pomagao u skrivanju.

Pripadnici specijalne policije pod jakim mjerama obezbjeđenja sproveli su transport Ratka Mladića na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, odakle je vladinim avionom otputovao za Hag.

Rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića u petak je donio istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Ranije danas Krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine u Beogradu odbilo je kao neosnovanu žalbu Mladićevog branioca Miloša Šaljića, te potvrdilo rješenje o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje Haškom tribunalu, čime je ono postalo pravosnažno.

Mladić je uhapšen 26. maja u kući njegovog rođaka Branka, u selu Lazarevu kod Zrenjanina, i od tada je bio u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu gdje je čekao ekstradiciju Hagu.

Izmijenjenom optužnicom haškog tužilaštva, Mladić se umjesto u 15 sada tereti u 11 tačaka, od kojih su dvije za genocid, tereti se za zločin protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Prva optužba za genocid odnosi se na događaje u prvoj godini rata u BiH od maja 1992. do maja 1993. godine za događaje i zločine u gradovima u istočnoj BiH – Zvornik, Vlasenica, Višegrad, kao i za Bosansku Krajinu – Prijedor i Ključ.

Druga optužba za genocid odnosi se na jul 1995. godine za zločine počinjene u Srebrenici. Ostale tačke su za zločin protiv čovječnosti, a tiču se Sarajeva i zločina u više opština BiH.

Fena/Srna/Informer.ba