BiH Top Vijesti

Porodice dosad dale saglasnost za ukop 18 žrtava genocida u Srebrenici

Za ukop 11. jula u Potočarima dosad su spremni posmrtni ostaci 18 žrtava genocida, za koje su njihove porodice dale suglasnost – rečeno je danas nakon drugog sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica”.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida Hamdija Fejzić kaže da je oko 70 identifikovanih žrtava te da se za njihov ukop još čeka saglasnost porodica.

“Sve ostale aktivnosti teku po planu”, rekao je Fejzić.

Najavljuje i održavanje konferencije koja će biti održana 10. jula i na kojoj će prisustvovati i predstavnici Svjetskog jevrejskog kongresa i druge ličnosti iz cijelog svijeta. Na skupu će se govoriti o problematici nestalih i onome što se radilo na tom pitanju, kao i o radu međunarodnih i domaćih institucija zaduženih za ta pitanja.

Predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepa” Munira Subašić kazala je da je akcenat obilježavanja 28. godišnjice genocida na identifikaciji i traženju nestalih.

Kaže da su na spomenutoj konferenciji svoj dolazak potvrdili mnogi koji su radili na istraživanju genocida i pomogli da se dođe do istine i pravde.