BiH Vijesti

Porodice očekuju ubrzanje potrage za njihovim članovima nestalim tokom rata

Radio Sarajevo

Semina Alekić, predsjednica Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, izjavila je da su porodice koje nakon rata još tragaju za sudbinom najmilijih ohrabrene onim što su čule tokom današnjeg okruglog stola u Sarajevu o temi “Kako ubrzati rješavanje sudbina nestalih u BiH iz ratnog perioda 1992-1995. godine”.

Na osnovu onoga što je rečeno, nadaju se da će proces potrage biti ubrzan koliko-toliko, kako je navela Alekić, budući da ne očekuju velike pomake odjednom.

Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegija direktora u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, obratio se kao i Semina Alekić na pres-konferenciji tokom navedenog okruglog stola i kazao da su svi dosadašnji rezultati u potrazi za nestalima rezultat saradnje prvenstveno s porodicama, ali i s više drugih institucija i subjekata kao što su Međunarodni komitet Crvenog križa, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), civilna zaštita, institucije za uklanjanje mina i drugi partneri.

Od rata naovamo, nađeno je 80 posto žrtava, ali još je nepoznata sudbina oko 7.600 osoba, dok je svjedoka koji bi mogli, kad bi htjeli, ukazati na lokacije grobnica sve manje zbog protoka vremena i njihovog biološkog nestajanja.

Osim toga, nova ratna žarišta u svijetu mogu jednog dana preusmjeriti potporu bosanskohercegovačkom procesu traganja za nestalima, napominje on, te u ime Instituta naglašava da proces neće stati pa ni u smislu pritiska na odgovorne u Bosni i Hercegovini da planiraju potrebne budžete.

Za 30 posto su unaprijeđeni rezultati rada u ovoj godini ,u odnosu na prošlu, u smislu bolje organizacije i komunikacije Instituta s ostalim subjektima u procesu potrage, a značajna su i očekivanja od doprinosa novih tehnologija, opreme za skeniranje zemljišta, kao i od obuke pasa, belgijskih ovčara, u potrazi za lokacijama. U Institutu također očekuju kadrovsko dopunjavanje znalcima pravnih i kriminalističkih nauka.

Dosad je otkriveno hiljade grobnica, bilo da su krile posmrtne ostatke jedne ili više stotina osoba, a u proteklih sedam mjeseci u aktuelnoj godini je identifikovano 128 nestalih, daleko više nego prije u uporednom periodu, kazao je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta.

 

Fena/Informer.ba