BiH Udarno Vijesti

Porodici Radovana Karadžića deblokirani bankovni računi

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH saopštila je da je visoki predstavnik deblokirao bankovne račune 34 lica, među kojima i članovima porodice haškog pritvorenika Radovana Karadžića, koji su im ranije zamrznuti zbog optužbi da su pripadali mreži podrške haškim optuženicima Radovanu Karadžiću i Ratku Madiću.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko donio je odluku o ukidanju ranijih sankcija u 92 slučaja, koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH zbog mreže podrške optuženim za ratane zlocicne i opstrukciju Dejtonskog sporazuma.
Od toga 58 lica bila su, navodno, u mreži podrške osumnjičenima za ratne zločine, dok deblokirani bankovni računi 34 lica.
Incko je rekao da je odluku o pomilovanjima doneo jer se Karadžić i Mladić nalaze u Hagu.
Pored Karadžićeve supruge Ljiljane, sina Aleksandrar i kćerke Sonje na listi onih kojima je deblokiran raču su i njegov brat Luka, bivši predsjednik RS Mirko Šarović, više ratnih ministara…
Na ovoj listi su još Ljubiša Beara, Miroslav Bralo, Vlastimir Đorđević, Goran Hadžić, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.
Među 58 lica kojima je Incko danas ukinuo sankcije uvedene zbog optužbi da su pripadali mreži podrške Karadžiću i Mladiću su i bivši predsednik RS i član Predsednsistva BiH Mirko Šarović, Radomir Lukić i penzionisani general Vojske RS Cvetko Savić i ratni graodnačlenik Trebinja Božidar Vučurević.