Svijet Top Vijesti

Portugalska ministrica zdravstva podnijela ostavku zbog smrti indijske trudnice

Portugalska ministrica zdravstva, Marta Temido, podnijela je ostavku par sati nakon što je u Portugalu umrla trudna Indijka, koja je u državi bila u turističkoj posjeti. Trudnicu su odbili primiti u porodilište zbog popunjenosti kapaciteta, javlja Reuters.

Indijka, u dobi od 34 godine, preminula je od zatajenja srca na putu do druge bolnice u Lisabonu.

Portugalski premijer, Antonio Costa, rekao je da je smrt trudne indijke bila “kap koja je prelila čašu” i da je to potaklo ministricu da ponudi ostavku.

U saopćenju o ostavci ministrice zdravstva vlada je istaknula da je Temido zaključila kako više nema uslova za ostanak u vladi.

Gustavo Tato Borges, predsjednik portugalske organizacije za javno zdravstvo, rekao je za RTP da nije očekivao njenu ostavku, te je iznenađen što je Temido odstupila dok u zdravstvenom sektoru postoje “akutni problemi”.

Porodilišta u Portugalu bore se s manjkom medicinskog osoblja, a zbog toga su neka bila i prisiljena na zatvaranje.

Porodilje su zbog toga često premještane iz bolnice u bolnicu, što su rizični postupci u njihovom stanju.

Nedostatak zdravstvenog osoblja u Portugalu, posebno specijaliziranog za ginekologiju i akušerstvo, doveo je do toga da vlada razmišlja o zapošljavanju medicinskih radnika iz inostranstva.

U slučaju 34-godišnje Indijke, premještanje u drugo porodilište bilo je kobno, te je cijeli slučaj i dalje pod istragom.

Dijete je preživjelo i u dobrom je zdravstvenom stanju.

 

Fena/Informer.ba