BiH Udarno Vijesti

Poruka Erdoganu iz Republike Srpske: “Nema Osmanlijskog carstva u BiH, a posebno ne u RS”

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza DNS Marko Pavić ocijenio je da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan euforičnom izjavom o svojim izbornim rezultatima doveo u vezu Sarajevo i sve muslimanske teritorije, čime je još jednom potvrdio želju da uspostavi nekadašnje Osmanlijsko carstvo.

Erdogan ne poznaje ili namjerno zanemarjue i Dejtonski sporazum i stanje u BiH. Neka svoje ideje ostavi za neku drugu teritoriju, a neka Republiku Srpsku i BiH pusti da se razvijaju u okviru Dejtona. Jednom rečenicom poruka Erdoganu je da nema Osmanlijskog carstva u BiH, a posebno ne u RS“, rekao je Pavić Srni.

On je naglasio da su Erdoganove posljednje izjave putokaz za RS.

Ono što je Erdogan radio u Srbiji, uz, nažalost, poziv i odobrenje i poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića nije dobronamjerno ni za RS ni za Srbe u BiH“, poručio je Pavić.

Prema njegovim riječima, sve što Erdogan ubuduće bude radio, mora biti strogo definisano.

Za sve što bude preduzimao, moramo imati veliku rezervu, jer je ovaj put bio iskren“, upozorio je Pavić.

On je dodao da DNS smatra protivnikom svakoga onoga ko želi Tursku uvući u Dejtonski mirovni sporazum.

U Dejtonu nema Turske i njenih ideja i mi u RS držaćemo se Dejtona, a ideje i poruke koje je poslao Erdogan nemaju plodno tle u RS i ovdje nisu dobrodošle“, zaključio je Pavić.

Turski premijer Redžep Taip Erdogan rekao je da je pobjedom njegove stranke na izborima u Turskoj “Sarajevo dobilo jednako kao i Istambul“, da će Turska u budućnosti biti glas Bliskog istoka na Zapadu i da će svi muslimani u BiH, Libanu, Siriji i Palestini profitirati od njegove pobjede na parlamentarnim izborima.

 

24SI/Informer.ba