Region Udarno Vijesti

“Posljednji bjegunac”: Goran Hadžić nestao 2004. pod nerazjašnjenim okolnostima

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić nestao je pod nerazjašnjenim okolnostima 2004. godine. Srbiji je kao obaveza preostala njegovo hapšenje.
Predstavnici Tužilaštva haškog suda pažljivo su nadzirali kuću u Novom Sadu u kojoj živi Goran Hadžić. On je 13. jula 2004. godine viđen kako s torbom u ruci odlazi u nepoznatom pravcu. Sedam sati ranije, optužnica protiv Hadžića dostavljena je Ministarstvu vanjskih poslova.

Do danas je ostalo nerazjašnjeno kako je pobjegao i da li ga je i ko obavjestio o nalogu za hapšenje. Niko nije pozvan, niti je preuzeo odgovornost za to. Da li mu je danas policija na tragu, ministar policije Ivica Dačić neće da kaže.

” Mislim da je to isto pitanja na koje i kada bi neko mogao precizno da vam odgovori vjerovatno ne bi trebalo da vam odgovori“, kaže Ivica Dačić.

Novinara nedjeljnika “Vreme” Dejana Anastasijevića ne čudi da je upravo bivši magacioner Vupikovog pogona iz okoline Vukovara, ostao posljednji bjegunac na slobodi.

Razlog je ne to što je bio jako popularan pa sad ima široki krug pristalica koje ga služe, već zato što je od početka bio ovlašteno lice SDB-a Jovice Stanišića sa kojim je nastavio saradnju, i tu treba tražiti i odgovor na pitanje ko ga je upozorio da će biti uhapšen, kaže Dejan Anastasijević, prenosi u srijedu B92.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak da je siguran da će Srbija “uhapsiti Hadžića u narednih nekoliko nedjelja, mjesec dana, u godini koja je pred nama“.

A od kada je Hadžić nestao, zna se da su dva puta pretresene njegove kuće u Novom Sadu, ali i kuća njegovog bliskog prijatelja Zorana Mandića, kod koga je pronađeno 50 vrijednih umjetničkih slika. Sumnja se da su ove slike bile namjenjene za prodaju kako bi se osigurala sredstva za Hadžićevo skrivanje.

 

 

Fena/Informer.ba