BiH Top Vijesti

Potpisan plan djelovanja predstavnika Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine o zaštiti imovine

БАЊАЛУКА, 24. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НПС-а Дарко Бањац, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак и НДП-а Бојан Шапурић, на конференцији за новинаре након састанка.

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske (RS) potpisali su danas u Banjoj Luci plan o djelovanju organa i predstavnika ovog entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine o zaštiti imovine.

https://www.youtube.com/embed/lE0pwX5vlWA Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da plan aktivnosti sadrži 21 zaključak i održava poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, ali i jednako favorizuje prava Republike Srpske dobivena ovim sporazumom.

Prema riječima Dodika u srijedu, 26. aprila, trebalo bi da bude održana sjednica Narodne skupštine RS kako bi sudija iz reda srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH bio pozvan da podnese ostavku, odnosno da ne učestvuje u radu ovog suda. Dodao je da Srbi neće biti u ovoj instituciji i da će na taj način delegitimisati Ustavni sud BiH.

Sastanak predstavnika stranaka o ovoj temi održan je u petak kada je usaglašena radna verzija dokumenta.

Dodik je rekao i da je usaglašeno da političke stranke neće učestvovati u raspravi o imovini u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je rekao da će potpisnici donositi važne odluke, a da su se “oni koji su se odlučili da budu mimo nas odlučili da budu izdajnici Republike Srpske”.