Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Potpisan protokol o gradnji gasovoda Bosanski Brod – Zenica

Memorandum o saradnji na izgradnji gasovoda Bosanski Brod – Zenica potpisan je danas u Sarajevu, saopćeno je iz preduzeća BH Gas.

Protokol su potpisale uprave dviju entitetskih kompanija – Slavije International (koncesionar za izgradnju i eksploataciju magistralnog gasovoda Sava) i BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

Uprave obiju firmi odlučile su da  potpisani dokument proslijede  entitetskim vladama na odobravanje, kako bi  nakon datih saglasnosti stupio na snagu.

Na ovaj korak kompanije su se odlučile kako bi entitetske Vlade, a obzirom na to da je riječ o međuentitetskom infrastrukturnom projektu, od početka bile uključene u sam projekt i svojim aktivnim učešćem doprinijele da se u što kraćem roku i realizuje, saopćeno je.

Izgradnja je od posebnog značaja za oba bh. entiteta u BiH zbog novog ulaza prirodnog gasa i transportnih pravaca za potrebe BiH, korišćenja gasa i iz drugih izvora, stvaranja preduslova za širenje postojeće transportne mreže u Federaciji BiH i Republici Srpskoj te realnih pretpostavki za uvođenje prirodnog gasa kao mnogostruko povoljnog energenta u industrijski značajna područja te urbane sredine, odnosno gasifikaciju BiH.

Značajna je i zbog uslova za stratešku i tehničku sigurnost, nezamislivu bez korištenja skladišta prirodnog gasa kako kroz vlastite kapacitete (potencijalna lokacija u Tuzli), tako i uvezivanje sa skladištima susjednih zemalja, posebno u slučaju daljeg razvoja tržišta prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini.

Realizacija projekta osigurala bi snabdijevanje prirodnim gasom, a entitetima mogućnost da implementiraju ubrzano širenje gasnih mreža po gradovima koji gravitiraju ovim gasovodom, uključujući i regiju Banjaluke.

Iz BH Gasa je saopćeno da novac ne bi trebalo da bude problem jer je projekt, prvi ove vrste u BiH, međeuntitetski, a i zato što je BH Gas u prethodnim konsultacijama i razgovorima s Evropskom bankom za obnovu i razvoj dobio njenu načelnu saglasnost.

BH-Gas je uz podršku Slavije International kandidovao ovaj projekat kod WBIF-a (Western Balkan Investment Frameworka) za dodjelu granta za izradu studije izvodljivosti, studije uticaja na okoliš te studije za socijalna pitanja.

“BH-Gas i Slavija International su današnjim potpisivanjem potvrdili punu opredijeljenost za implementacijui ovog projekta te smo uvjereni da ćemo uz pomoć entitetskih vlada i resornih ministarstava ovaj projekat realizovati u što kraćem roku”, saopćeno je iz BH Gasa.

 

Fena/Informer.ba