BiH Udarno Vijesti

Potpisan ugovor o izgradnji autoceste na koridoru Vc

Ugovor o izgradnji autoceste na koridoru Vc, dionica Bijača – Kravice potpisali su danas u Mostaru direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar Ensad Karić, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, predstavnik izvođača radova i direktor Euroasfalta d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić te direktor tvrtke ŽGP d.d. Sarajevo Asim Nanić.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 23.308.804,89 eura, a rok za završetak radova je 10 mjeseci. Tim ugovorom se u funkciju stavlja novih 4,09 kilometara autoceste na koridoru Vc, što su i prvi kilometri koji će biti izgrađeni na južnoj dionici te će predstavljati vezu s autocestom u Republici Hrvatskoj.Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je prije popisivanja ugovora kako će Hercegovina uskoro biti jedno veliko gradilište.

“Do sada nas je iskustvo učilo da su velika obećanja i najave megalomanskih projekta i stotina kilometara autoceste u principu ostajali kao puste i lijepe želje, a naše stanovništvo bezbroj puta bivalo razočarano. Mi želimo da napravimo razliku između ove i nekih prethodnih vlada, jer kao što možete primijetiti, ovo je vlada koja kamen temeljac i početak radova postavlja i otvara na početku mandata, a ne na kraju prije izbora, kako se to obično kod nas događalo”, istaknuo je Nikšić.

Dodao je kako će izgradnjom ove dionice Međugorje dobiti čvrstu vezu s Jadranskim primorjem te time i mogućnosti za ubrzan razvoj.

“Za nešto više od dvije godine u Hercegovinu će se investirati oko 120 miliona maraka, a samo za eksproprijaciju zemljišta u prvoj etapi izgradnje već je izdvojeno preko pet miliona maraka i to je novac koji je opet otišao našim građanima”, naglasio je premijer.

Napomenuo je kako će se tim projektom otvoriti nekoliko stotina radnih mjesta te da će se osjetiti i značajan rast potrošnje u lokalnoj zajednici, što sasvim sigurno predstavlja ozbiljne poticaje za općine u Hercegovini.

Premijer je najavio i izgradnju niza drugih dionica. Podsjetio je i na nedavni početak radova na tunelu Vijenac, a najavio i izgradnju 20 kilometara autoceste na relaciji Vlakovo – Tarčin, početak izgradnje sjevernog kraka koridora Vc te ubrzanje radova na sarajevskoj zaobilaznici, što bi, po njegovim riječima, do kraja 2014. godine osiguralo spajanje nekoliko dionica u izgradnji i kontinuitet ceste od Tarčina do Zenice.

On je napomenuo kako je glavni cilj ove vlade borba za svako radno mjesto, a najavljene investicije osigurat će uspjeh u toj borbi.

Predsjednik FBiH Živko Budimir naglasio je kako Vlada FBiH ispunjava svoja obećanja, a to je ekonomski oporavak BiH, što je pokazala i danas prilikom potpisivanja ugovora.

Dodao je kako se izgradnjom autoceste otvaraju neslućene mogućnosti kada je u pitanju ekonomski razvoj zemlje, a spomenuo je i luku Ploče, koja je, kako je podsjetio, jednim dijelom na upravi i Vlade FBiH.

“Ja vas uvjeravam da ćemo vrlo brzo iznaći rješenja koja će biti na zadovoljavajući način za sve narode i ljude koji žive u ovoj zemlji te da ćemo ovaj, kao i sve druge projekte, koje smo najavili, uspješno privesti kraju“, istaknuo je Budimir.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je kako je njegovo ministarstvo svojim djelima potvrdilo da kao dio Vlade FBiH ispunjava svoje obveze i obećanja.

Domaće kompanije bit će izvođači radova čime će stječi iskustva koje će moći iskoristiti u utrci s mnogo većim stranim kompanijama u poslovima na domaćem i stranim tržištima.

Direktor JP Autoceste d.o.o. Ensad Karić kazao je kako je ovo veliki dan za njegovo poduzeće jer se konačno počinje raditi na više dionica u BiH, a time i povezivati na europske tokove i tokove transporta u regiji.

Radi se o prvi pet kilometara ceste uključujući granični prijelaz, a završene su pretkvalifikacije i za sljedećih pet kilometara ove dionice od Bijače do Međugorja koja će se početi raditi početkom 2012. godine, kazao je Karić, dodavši kako se uskoro očekuje povezivanje Međugorja s Republikom Hrvatske preko međunarodnog graničnog prijelaza Bijača.

Inače, za čitavu dionicu od Bijače do Međugorja već su osigurana financijska sredstva. Također, završena je eksproprijacija te dobivena građevinska dozvola.

U ime BH konzorcija nazaočnima se obratio Hamed Ramić naglasivši kako je izgradnja ove dionice od posebnog značenja za lokalnu poslovnu zajednicu kao i građane koji žive na tom području.

Dodao je kako će domaće kompanije sudjelovanjem u izgradnji autoceste steći nova iskustva te primjenu novih tehnologija čime će biti konkurentniji s inozemnim tvrtkama.

Inače, na osnovi međunarodnog natječaja, Europska banka za obnovu i razvoj dala je suglasnost na evaluacijski izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBiH za projekt izgradnje autoceste na dionici Bijača-Kravice. Prema navedenom izvještaju BH konzoricij čine tvrtke Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, ŽGP d.d. Sarajevo i Hidrogradnja d.d. Sarajevo.

Fena/Informer.ba