Svijet Udarno Vijesti

Potresno svjedočenje Munire Selmanović na suđenju Karadžiću: Iz tijela mog djeteta ispalo je sedam metaka

Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem Munire Selmanović, koja je kazala da su njen muž i 18-godišnji sin bili među više od 40 Bošnjaka iz sela Novoseoci koji su ubijeni na području opštine Sokolac 1992. godine, prenosi BIRN.

Rekla je da su srpske snage napale selo Novoseoce 22. septembra 1992., usprkos tome što su mještani prethodno predali oružje.

Srpski vojnici, prema iskazu svjedokinje, predvođeni izvjesnim Momčilom Pajićem, zatim su seljanima naredili da se okupe na livadi, dok su istovremeno pljačkali njihove kuće. Selmanović je kazala da su zatim, po naređenju Pajića, muškarci bili razdvojeni od žena, djece i staraca.

“Pajić je za muškarce rekao da će ostati na radnoj akciji, a žene i djeca prebačeni su autobusom do linije razdvajanja i upućeni da ‘hodaju ka Sarajevu’”, kazala je Selmanović i dodala da je to bio posljednji put kada su bošnjački muškarci iz Novoselaca viđeni živi.

Radovan Karadžić tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH.

Selmanović je tokom svjedočenja opisala kako je 2002. u masovnoj grobnici na Ivan Polju identifikovala posmrtne ostatke svog sina.

“Tri dana ništa nije bilo, a četvrti dan se počelo pojavljivati. Tu sam pronašla svoje dijete. Bili su četvorica u toj rupici… Prepoznala sam ga po lančetu, džemperu, obući i po koščicama. Kosti svog djeteta poznajem. Sa prednje strane, džemper je bio netaknut, ali kad su ga okrenuli, imala sam šta vidjeti – ispali su meci”, kazala je Selmanović.

Dok ju je Karadžić unakrsno ispitivao, svjedokinja je naglasila da za sudbinu najmilijih “krivi Pajića”.

“On je naše muževe, djecu i očeve od 15 do 80 godina ostavio na radnoj akciji, a onda ih odvukao na Ivan Polje i bacio preko njih smeće iz Sokoca”, dodala je Selmanović.

Karadžić je na početku unakrsnog ispitivanja svjedokinji izrazio “saosjećanje” i “solidarnost” zbog gubitaka, nakon čega je postavio nekoliko pitanja o detaljima identifikacije njenog sina. Na pitanje optuženog koliko je metaka ispalo iz tijela njenog sina, Selmanović je odgovorila: “Iz tijela mog djeteta ispalo je sedam metaka”.

Sudija Howard Morison zatim je Karadžića upozorio da takva pitanja nemaju svrhu.

Optuženi je sugerisao i da je akcija srpskih snaga u Novoseocima bila posljedica toga što mještani nisu predali svo oružje, ali je svedokinja to negirala.

Selmanović je kazala da ništa ne zna ni o tvrdnjama Karadžića da su iz okolnih sela vršeni napadi na srpske snage. Na početku ovog ročišta, Karadžić je okončano unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ-607. Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

 

 

Onasa/Informer.ba