BiH Udarno Vijesti

Potrošači oprez: Teški metali vrebaju u voću i povrću na domaćim tržnicama

Na pijacama u BiH prodaju voće i povrće koji sadrže opasne materije kao što su teški metali, jer gradske tržnice niko ne kontroliše, upozorili su poljoprivrednici i stručnjaci. Oni pojašnjavaju da velike količine voća i povrća na bh. pijace stižu iz industrijskih zona i sa njiva koje se nalaze kraj frekventnih saobraćajnica, gdje su prisutni brojni zagađivači.

Osim toga, kako pojašnjavaju stručnjaci, ne kontrolišu da li su te prehrambene namirnice tokom proizvodnje tretirane opasnim hemikalijama. Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, ne krije da se štetne materije “provlače” kroz voće i povrće jer, kako precizira, tu hranu, a koju prodaju na pijacama u našoj zemlji, niko ne kontroliše. “Danas na pijacu može biti iznijeto voće i povrće koje nije prošlo nikakvu kontrolu, iako je vrlo značajno u ishrani, kako količiniski, tako i po kvalitetu. To znači da se kroz tu hranu ‘provlači’ svašta – od teških metala do pesticida i drugih štetnih materija”, obrazaže Jeleč. Upozorava da je poznato da uzgajivači voća i povrća koriste relativno velike količine pesticida. “Vi kada uzmete voće i povrće na pijacama, nemate nikakav sertifikat odakle potiče, tako da tu vlada potpuna anarhija”, navodi Jeleč.

I Zoran Brkić, direktor Veterinarskog zavoda u Bijeljini, takođe ističe da su najpodložnije teškim metalima upravo namirnice biljnog porijekla. “Preko njih ljudi u organizam unose ove metale, koji će vrlo rijetko izazvati akutno trovanje, ili vrlo rijetko, ali dugoročnom upotrebom mogu uticati na pojavu malignih oboljenja”, opominje Brkić. Danas se na pijacu može iznijeti voće i povrće koje nije prošlo nikakvu kontrolu. To znači da se kroz tu hranu “provlači’ svašta – od teških metala do pesticida i drugih štetnih materija, obrazaže Jeleč. Upozorava da kada je riječ o malignitetima, u najznačajniju grupu teških metala spadaju olovo, živa, arsen, za koje je dokazano da su kancerogeni. “Prisustvo teških metala u voću i povrću u sembersko-majevičkom kraju posljedica je, na primjer, prisustva rudnika u blizini, nanošenje pepela i ugljene prašine, te velikog broja automobila”, istakao je Brkić. Upozorio je i Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, da su bh. građani na “lutriji” kada kupuju voće i povrće. “Postojanje pesticida može biti otkriveno ako uzmete uzorak, ali je neophodno da budu uvedene kontinuirane kontrole. Zna se da je kod nas dosta nelegalnih proizvoda, koji nisu prošli nikakvu kontrolu, a to se odnosi i na voće i povrće”, zabrinut je Lakota.

Na sve to Desimir Miljić, glavni zdravstveni inspektor RS, navodi da je u prvom polugodištu ove godine u spoljnotrgovinskom prometu prilikom uvoza uzeto 176 uzoraka voća i povrća za laboratorijsku analizu. “U sedam slučajeva rezultati su bili neuredni, a razlog je najčešće bila mikrobiološka neispravnost”, potvrio je Miljić. Pitanja na ovu temu poslali smo i Agenciji za bezbjednost hrane BiH, ali odgovore, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, nismo dobili.
Dejstvo teških metala iz voća i povrća sa toksinima iz vode i vazduha može oštetiti zdravlje ljudi.

Posebno su opasni:

Olovo – Kod veće koncentracije tog metala najugroženija su djeca, jer izaziva promjene na centralnom nervnom sistemu i digestivnom traktu.

Arsen – Veoma toksična materija, jer izaziva kancerogena i kardiovaskulana oboljenja.

Živa – Opasna za disajne organe, kožu, bubrege i centralni nervni sistem, a ima “sposobnost” da prolazi čak i kroz neoštećenu kožu.

Kako se zaštititi

– Voće i povrće prije konzumacije duže ispirati pod mlazom vode

– Držati voće u povrće pola sata u vodi sa kašičicom sode bikarbone

 

Nezavisne/Informer.ba