BiH Vijesti

Povećan kapacitet aerodroma Sarajevo, izvršena modernizacija infrastrukture i usluga

Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao javno preduzeće u 100-postotnom vlasništvu Vlade Federacije BiH, ima značajnu ulogu u razvoju privrede zemlje, pogotovo saobraćaja kao posebne privredne grane. U skladu sa vizijom – zadržavanje dominantne uloge u zračnom prometu u BiH – aerodrom je u stalnoj misiji jačanja kapaciteta, privlačenja novih kompanija i poboljšanja kvaliteta usluge.

 

Ova godina za aerodrom Sarajevo bila je veoma dobra, a već u septembru je oboren rekord po broju putnika iz 2019. godine. Također, broj putnika za 11 mjeseci ove godine bio je veći od 1,3 miliona, što je za 21 posto više u odnosu na isti period 2019. godine. Ukupan broj aviooperacija u navedenom periodu iznosio je 14.622, što je rast od 14 posto, ukupan broj aviokompanija bio je 28, odnosno za 47 posto više nego 2019. godine, a sa MAS-a se letjelo na 40 destinacija, što je za 110 posto više u odnosu na 2019. godinu, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

– Na početku godine, kada je bilo izvjesno da nas očekuje zahtjevna ljetna sezona, sve kapacitete smo stavili u funkciju postizanja jednog cilja, a to je da uspješno odgovorimo na sve izazove koje je pred nas stavila nova era u avioindustriji i aerodromskoj djelatnosti , era postpandemijskog prilagođavanja poslovanja na dnevnoj bazi – kazao je Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te dodao da su prevazišli svoja ranija očekivanja.

Aerodrom će 2022. godinu, kako je rečeno, završiti pozitivno, što je ohrabrenje i svojevrsna potvrda ispravnosti poslovnih poteza koje je uprava povlačila u proteklom periodu.

Iako je niskobudžetni avioprijevoznik Wizz Air u novembru, uprkos odličnom faktoru punjenja letova, zatvorio svoju bazu u Sarajevu i obustavio većinu linija, navodeći kao razlog inflaciju i rastuće troškove, odlazak ove aviokompanije nije mnogo uticao na performanse aerodroma Sarajevo. Promet je u zadnjem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period referentne 2019, porastao za devet posto i po broju putnika i po broju aviooperacija.

 

Fena/Informer.ba