BiH Izdvojeno Vijesti

Požari na Grabovici i Rujištu i dalje aktivni. Najteže na brdima oko Trebinja

U protekla 24 sata Profesionalna vatrogasna postrojba – jedinica (PVP/J) Mostar imala je 6 intervencija.
Na lokalitetima Raštani, Rodoč, Sutina, Buna i Rodoč gorjela je trava i nisko raslinje. Ti požari su ugašeni.

Požar na lokalitetu Grabovica je većih razmjera i nemoguće ga je cijelog gasiti. Teren je nepristupačan i područje je rizično za gašenje zbog minsko eksplozivnih sredstava. Požar se gasi na mjestima gdje je to moguće. Čuvaju se objekti i prohodnost magistralnog puta.

Osim ovih požara već duže vrijeme je aktivan požar na području Ruište, Porim, Prijevorac. Teren je nepristupačan sa dosta minsko eksplozivnih sredtava. PVP/J gasi na mjestima gdje je to moguće i posebno pazi da nisu ugroženi stambeni objekti i materijalna dobra.
Prema posljednjim informacijama, Mostar danas neće imati osigurano gašenje iz zraka, priopćeno je iz PVP/J Mostar.

Požari u Hercegovini su uglavnom pod kontrolom, a najteže stanje je i dalje na Trebinjskim brdima, gdje već treći dan helikopter Oružanih snaga BiH gasi vatru.
U Štabu Civilne zaštite Trebinje kažu da je sinoć alarmantno bilo u zaseoku Turice na Zagori, gdje su bile ugrožene kuće, ali su vatrogasci i mještani uz pomoć komšija iz susjednih sela uspjeli da vatru stave pod kontrolu.

Požar je aktivan i u rejonu Bijela Gora, na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gdje je vatra ušla u visoku borovu šumu, pa je gašenje otežano.

Vatrogasci, predstavnici Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom i demineri su na terenu i suzbijaju vatru.

Aktivni su požari i u ostalim istočnohercegovačkim opštinama, ali su pod kontrolom.

 

Informer.ba