BiH Izdvojeno Vijesti

Požari u Hercegovini ne jenjavaju, zatražena pomoć helikoptera

Požari u Hercegovini bukte nesmanjenim intenzitetom, a vatra u pojedinim sjevernim opštinama dolazi nadomak kuća, zbog čega je zatražena i pomoć helikoptera, javlja dopisnik Srne.

Na ovom području je potrebno angažovati dodatno ljudstvo i tehniku jer se više požara širi u različitim pravcima”, rekao je komandir Vatrogasne jedinice u Trebinju Miodrag Batinić.

On je podsjetio da požarišta u Trebinju gore već mjesec i po dana, mada su vatrogasci i dalje spremni da odbrane sela i svaku kuću kojoj se vatra približi.

Požar sa Trebinjskih brda danas se spustio prema selima Žakovo, Tulje i Mrkonjići, a u večernjim časovima je prešao i na teren nepristupačan za gašenje.

Situacija se malo popravila na požarištima u selima Klikovići i Taleži, ali se strahuje od detonacija mina na ovom području.

Požarna linija iz Rabine, između Mostara i Nevesinja, velikom brzinom se širi prema selu Bukurići.

Iz ovih opština su zatražili i pomoć helikoptera, ali nisu dobili odgovor kada će letjelica biti angažovana.

U Regionalnom centru civilne zaštite Srni je potvrđeno da su u nevesinjskoj opštini aktivna tri velika požarišta i da je situacija veoma složena zbog
dugih požarnih linija.

Požar sa Tare i iz kanjona Bijelog Rzava, potpomognut vjetrom, vrlo brzo se širi prema selu Mali Stolac na granici između BiH i Srbije, javio je dopisnik Srne.

Direktor Šumskog gazdinstva “Panos” Milan Cvijetić potvrdio je da je na Beloj Lipi i Bunaru vatrenu stihiju do sada gasilo 30 pripadnika ove firme i Civilne zaštite iz Višegrada, ali to nije dovoljno jer je vatra prešla u krošnje borova i veoma brzo napreduje.

“Ukoliko stihija probije liniju odbrane na Beloj lipi i Bunaru biće ugrožena sela Veletovo i Bijela. Vatru bi bilo veoma teško zaustaviti zbog nepristupačnosti terena i korova koji nije uklanjan godinama“, kaže Cvijetić.

Srna/Informer.ba