Region Udarno Vijesti

Poziv EU da ne odustaje od proširenja

Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora potpisale su u Beogradu zajedničku izjavu o partnerstvu za evropsku budućnost regiona, kojom su potvrdili privrženost načelima, vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji EU i pozvale EU da ne odustaje od proširenja, uprkos krizi.

Izjavu su, u prisustvu evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea, potpisali predsjednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji su se saglasili da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti.

“U tom pogledu, presudnu ulogu ima bliska saradnja pravosuđa naših zemalja i to ne samo u progonu i kažnjavanju ratnih zločina, nego i svih oblika organizovanog kriminala koji ugrožavaju blagostanje naših građana”, stoji u izjavi, u kojoj se ističe značaj otvorenosti struktura s ciljem suzbijanja korupcije.

Predsjednici su izrazili čvrsto uvjerenje da je perspektiva članstva u EU, potvrđena na prethodnim samitima, pokretač i garant mira i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope, kao i posrednik sve boljih međusobnih odnosa među zemljama i građanima regiona.

Države su izrazile čvrstu opredijeljenost za rješavanje otvorenih pitanja dijalogom pregovorima u duhu dobrosusjedstva i na osnovama međunarodnog prava i potvrdile punu odlučnost da svaka od zemalja u međusobnim odnosima djeluje tako da drugima pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za pristupanje u punopranvo članstvo EU.

“Princip solidarnosti i uzajamne podrške jeste temeljni princip na kojem četiri zemlje žele graditi zajedničku evropsku budućnost”, istaknuto je u zajedničkoj izjavi.

Svjesne duboke ekonomske krize u Evropi i svijetu, četiri države su saglasne da međusbno privredno otvaranje, kao i uklanjanje svih oblika ograničenja ekonomskoj saradnji, čini sve ove zemlje otpornijim na krizu i sposobnijim za oporavak njihovih ekonomija.

“Zajednički pozivamo EU i sve njene zemlje članice da uprkos izazovima krize ne ispuste iz vida važnost procesa proširenja kao instrumenta u stabilizaciji mira među zemljama i narodima u našem regionu, ali i kao najefikasnijeg instrumenta u unutrašnjoj izgradnji demokratskih sistema i pravnog poretka u svakoj od naših zemalja“, stoji u izjavi.

Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska uspješno okončala pristupne pregovore i da je pred potpisivanjem pristupnog ugovora, kao i očekivanje da će odmah nakon potpisivanja uslijediti njegova brza ratifikacija.

Takođe, izraženo je očekivanje da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata i datum početka pregovora, Crna Gora datum početka pregovora o pristupanju EU, a BiH da će predati aplikaciju za kandidatski status u EU do kraja godine.

“Spremni smo da i bilateralno kroz postojeće multilateralne forume, uključujući i Igmansku inicijativu, nastavimo da u duhu konstruktivnog dijaloga razgovaramo o budućnosti regiona i ostvarenju partnerstva naših zemalja za evropsku budućnost regiona”, stoji u izjavi potpisanoj u okviru održavanja 22. sjednice Igmanske inicijative.

Regionalna saradnja i pomirenje neophodni

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule rekao je da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni elementi politike proširenja EU.

On istakao, na skupu Igmanske inicijative u Beogradu, potrebu trajnog pomirenja, koje ne može da se ostvari bez suočavanja sa prošlošću, te podsjetio na izručenje svih osumnjičenih ratnih zločinaca Haškom tribunalu.

“Pomirenje ne znači samo obični gest, nego se radi o suštinskom pomirenju. Svi su u tome doprinijeli uproteklih nekoliko godina i to je bilo ključno
“, naveo je Fule i istakao da su posjete srpskog predsjednika Borisa Tadića Srebrenici, Vukovaru, bile značajne za pomirenje.

Fule je pozdravio želju država u regionu da čuju poziv izbjeglica i učine nešto za njihov povratak.

Zajednička izjava sa ovog skupa, dodao je on, poslaće snažan signal da su zemlje regiona uspjele da se izbore sa tim izbjegličkim problemom.

“Evropska komisija će vas podržati finansijski da biste sproveli taj zajednički program i pomoći da se napravi jedna uspješna donatorska konferencija na proljeće 2012. godine”, rekao je Fule.

On je ohrabrio države regiona da omoguće porodicama posjetu mjestima gdje su njihovi najmiliji nastradali ili da pronađu njihove ostatke, te dodao da se očekuje da se riješi kroz dijalog i pitanje granica.

Fule je rekao da se moraju pronaći pragmatična rješenja u dijalogu Beograda i Prištine, da se omogući pristup svim u svm regionalnim forumima.

On je naveo da će Evropska komisija nastaviti da podržava države reigona da bi prevazišle istorijske razlike i omogućile integraciju država u EU.

Na skupu u Palati Srbija učestvuju predsjednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

Srna/Informer.ba