Svijet Top Vijesti

Poznati čečenski bloger i kritičar Kadirova ubijen u Švedskoj

Poznati kritičar čečenskog lidera Ramzana Kadirova ubijen je u Švedskoj.

Kolege čečenskog blogera Tumsoa Abdurahmanova rekli su za Ruski servis Radija Slobodna Evropa da je on ubijen tokom noći sa 1. na 2. decembar, potvrdivši tako ranije izvještaje o njegovom ubistvu.

Švedske vlasti nisu izdale informaciju po ovom pitanju.

Čečenski opozicioni kanal na Telegramu, 1ADAT je 5. decembra također potvrdio da je Aburahmanov ubijen i da je njegov brat Muhamad Abdurahmanov pod zaštitom sigurnosnih snaga Švedske.

Vijest da je Abdurahmanov (36) ubijen pojavila se na društvenim mrežama 1. decembra, ali nije mogla biti potvrđena. Kavkaske Realnosti Radija Slobodna Evropa (RSE) i čečenske opozicione grupe izvijestili su da nisu mogle da kontaktiraju blogera i da su njegovi predstavnici rekli da nisu bili u kontaktu sa njim ili sa njegovim bratom.

Švedski zvaničnici su rekli za RSE 2. decembra da nemaju informacije o tome gdje se Abdurahmanov nalazi.

U januaru 2021. ruski državljani iz Čečenije su dobili duge zatvorske kazne u Švedskoj nakon što su osuđeni za pokušaj ubistva Abdurahmanova u februaru 2020.

Jedan od njih, Ruslan Mamajev je svjedočio da je djelovao u ime čečenskih vlasti koje su mu obećale da će mu platiti 50.000 eura.

Kadirova, koji je na vlasti u Čečeniji od 2007., često su optuživale od strane ruske i međunarodne grupe za ljudska prava da krši ljudska prava otmicama, mučenjem, vansudskim ubistvima i da cilja na LGBT zajednicu.

 

Fena/Informer.ba