BiH Top Vijesti Zdravlje

Prag sezonske epidemijske aktivnosti gripe očekuje se sredinom januara

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kaže da je, u ambulantama primarne zdravstvene zaštite na području Federacije BiH u posljednjim sedmicama decembra 2022. godine, zabilježen porast prijavljivanja bolesti sličnih gripi (ILI). Prag sezonske epidemijske aktivnosti još nije pređen, što je za očekivati sredinom januara.

– Na osnovu monitoringa iz prethodnih sezona, vrhunac aktivnosti gripe je krajem januara i početkom februara. Na mjestima gdje se provode testiranja, dosad je potvrđen virus gripe tip B. Porast stope bolesti sličnih gripi potaknut je i aktivnošću drugih virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije, kao što je SARS-CoV-2 i respiratorni sincicijski virus (RSV) – naglasio je za Fenu dr. Musa.

Podsjeća da je vakcina najučinkovitiji način prevencije oboljevanja od gripe, a imunitet stvoren nakon vakcinacije vremenom opada pa se preporučuje godišnja vakcinacija za zaštitu od gripe.

– Vakcinacija je posebno važna za osobe s visokim rizikom od komplikacija gripe i za osobe koje žive sa tim ljudima ili se o njima brinu. Tu spadaju, prije svih, osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici i njegovatelji – naglasio je.

Prema riječima Muse, ove sezone zabilježili su veći interes građana za vakcinaciju protiv gripe u odnosu na prethodne godine.

– I dalje su dostupne određene količine te vakcine, kao i vakcine protiv COVID-19 – monovalentne i bivalentne (adaptirane vakcine namijenjene za revakcinaciju, koje osim sekvence originalnog soja sadrže i sekvencu varijante omikron BA.1) – istaknuo je Musa.

Nadzor nad sezonskom gripom vrši se od 40. sedmice prošle godine do 20. sedmice u ovoj godini. Tako se realiziraju aktivnosti univerzalnog nadzora koji se provodi u ambulantama obiteljske medicine, kao i sentinel nadzor nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (među kojima je i sezonska gripa) i bolestima sličnim gripi.

 

Fena/Informer.ba