BiH Top Vijesti

Predložen pritvor osumnjičenim za koruptivna krivična djela u predmetu ‘Brend IV’

Nakon što je u prisustvu advokata ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u akciji SIPA-e, na području Banjaluke, Gradiške i Prnjavora.

Tužilac Tužilaštva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Jelenu Majstorović, rođenu 1978. godine u Prnjavoru, Radenka Popovića rođenog 1967. godine u Prijedoru i Stevu Savića rođenog 1983. godine u Banjaluci.

Prijedlog pritvora je upućen iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

– Osumnjičeni su pod istragom zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a u vezi sa članom  53. i 54. istog zakona. U odnosu na preostale tri osumnjičene osobe, bit će predložene mjere zabrane. Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu Tužilaštva – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Fena/Informer.ba