Region Vijesti

Predložen pritvor za državljanina Hrvatske zbog krijumčarenja državljana Turske

U okviru aktivnosti Granične policije BiH, a u koordinaciji sa dežurnim tužiocem Tužilaštva BiH, na međunarodnom graničnom prijelazu – Šamac prilikom redovne kontrole otkriven je i lišen slobode državljanin Republike Hrvatske, u pokušaju nelegalnog prebacivanja 30 državljana Republike Turske, koji nisu ispunjavali zakonske uslove za ulazak u Hrvatsku.

Osumnjičeni Željko Kukec (1961), državljanin R Hrvatske je priveden postupajućem tužiocu, koji je nakon ispitivanja uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi, u vezi sa krivičnim djelom pokušaj iz KZ-a BiH.

On se sumnjiči da je u cilju sticanja nezakonite imovinske koristi, po predhodnom dogovoru i za ugovorenu novčanu naknadu, prilikom redovnog transporta robe u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila, nezakonito pokušao prokrijumčariti državljane R Turske preko državne granice.

Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno realizuje aktivnosti koje se odnose na procesuiranje krivičnih djela krijumčarenja, u gradovima i područjima širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Fena/Informer.ba