BiH Top Vijesti

Predložen pritvor za uposlenika Tužilaštva BiH

Državno tužilaštvo predložilo je određivanje pritvora za svog uposlenika Mustafu Vrapca, koji je jučer uhapšen zbog sumnje da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva.

Nakon što je Vrabac ispitan, Tužilaštvo je uputilo prijedlog za određivanje pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Vrabac je, kako je ranije saopćilo Tužilaštvo, pod istragom da je u proteklom periodu stupio u kontakt s jednom osobom te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi, u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužilaštva BiH, pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

“U vršenju koruptivnih aktivnosti, osumnjičeni je uz naredbu Suda BiH i akciju Tužilaštva i policijskih agencija, zadokumentiran i lišen slobode zbog krivičnog djela ‘primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem’”, navelo je jučer Tužilaštvo BiH.

Glavni tužilac je naložio suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužilaštva BiH, a Tužilaštvo, zajedno s partnerskim policijskim agencijama, nastavlja provoditi sve potrebne daljnje istražne radnje u vezi sa osumnjičenim.

BIRN BIH/Informer.ba