BiH Izdvojeno Vijesti

Predsjedniku Sindikata plata oko 4.000 KM

Dok radnici ostaju bez posla plate zaposlenih u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH kontinuirano rastu, pa tako sada predsjednik Ismet Bajramović prima više od 3.000 KM, ne računajući 800 KM koje ima kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH.

Rekli su ovo u nekim granskim sindikatima koji čine SSS, reagujući na Bajramovićeve optužbe da ima predsjednika granskih sindikata koji ne rade svoj posao. Prema posljednjim informacijama, neto plate predsjednika granskih sindikata kreću se od 1.200 KM pa do više od 2.500 KM.

U granskim sindikatim su dodali da je Bajramovićeva osnovna plata bila 2.200 KM, a sada je 2.500 KM.

Istu platu ima i Bajramovićev savjetnik Edhem Biber, kojeg je Bajramović naslijedio na čelnoj poziciji SSS BiH.

Na bruto plate je 2001. godine trošeno 370.000 KM, a sada se to popelo na skoro 600.000 KM. Portiri i čistačice imaju oko 700 KM plate, a ostalih oko 20 zaposlenih, kada se sve sabere, imaju prosjek od oko 1.500 KM. Topli obrok im je 340 KM, a 50 KM dobiju za kartu za prevoz. Tako predsjednik sa tim naknadama uveliko prelazi 3.000 KM“, kazali su u Sindikatu.

Tvrde da službena vozila koriste u privatne svrhe, te da je Bajramović je imao tri “havarije” na automobilu koje koristi van radnog vremena i sve kvarove je platio SSS BiH.

Istakli su da je prošle godine više od pola ukupnih prihoda Saveza samostalnih sindikata BiH otišlo na bruto plate i naknade oko 30 uposlenih. Tako je SSS imao oko 968.000 KM prihoda, između ostalog, i od radničkih članarina, dok je na plate i naknade za topli obrok, regres i prevoz utrošeno oko 560.500 KM.

SSS tokom kalendarske godine od najma prostora inkasira 270.000 KM čiji su suvlasnici granski sindikati, od članarina inkasira 350.000 KM, a oko 100.000 KM ti isti granski sindikati daju za troškove struje, vode, prostora, grijanja. Granski sindikati, kao osnivači SSS, nisu upoznati ko zapošljava u SSS i kolika su im primanja“, tvrdi Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara BiH.

Dok pojedini granski sindikati negoduju zbog plata u SSS, a Bajramović tvrdi da neki predsjednici granskih sindikata primaju više od njega, dotle je od početka godine na biroe za zapošljavanje prijavljeno 46.000 novih nezaposlenih, a procjena je da će ih do kraja godine biti i više.

Jedva preživljavamo. Spremamo se za novi štrajk. Bajramović i njegovi partneri, vladajuće stranke iz Vlade FBiH, su nam obećali uvezivanje staža, a još ništa od toga nema. Radnik nema od čega živjeti, a neko u Sindikatu prima 3.000 KM. Godinama smo davali za te sindikalne članarine, a ni jednokratnu pomoć nam nisu uspjeli obezbijediti“, kazao je Safet Sivro, predsatvnik bivših radnika “Vitezita”, kojima nije riješen status.

Ismet Bajramović je kazao da plate u SSS deset godina nisu povećavane, te da njegova plata iznosi tri prosječne plate u FBiH, po odluci Glavnog odbora Saveza, kojeg čine predsjednici granskih sindikata. Priznao je da službenim vozilom ide kući “jer nema svog vozača”.

Ima predsjednika granskih sindikata sa većom platom od moje. Neka je imaju, samo neka nešto rade. Oni su direktno odgovorni za radnike“, dodao je Bajramović. Pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba

 

 

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Vjerujem da ce od iduceg mjeseca svi clanovi sindikata koje predstavlja ovaj parazit imati platu 4000KM. Svaka ti cast dobro se boris, taj poso se u svijetu obavlja volonterski uz nadoknadu za ucinjene troskove. Ti gdje stanes nikada vise trava nece porasti.