BiH Kultura Top Vijesti

Predstavljena knjiga ‘Zapisi s Marindvora’ autorice Jasne Diklić

Knjiga “Zapisi s Marindvora” dramske umjetnice Jasne Diklić, koja predstavlja zbirku kolumni objavljenih na portalu Radiosarajevo.ba, predstavljena je danas u Kamernom teatru 55.

Tekstovi i stil Jasne Diklić na efektan način premošćavaju višegeneracijski jaz, spajajući značajke dvadesetog i dvadeset prvog stoljeća, ili preciznije – narative prve poslijeratne generacije u socijalističkoj Jugoslaviji s čitalačkim interesima milenijalaca i Z generacije.

Diklić kaže da je pisala o svim mogućim temama, ali da se najviše fokusirala na vrijeme koje je trenutno okružuje i društveni kontekst sa kritičkom recepcijom, ali da je sve asocijativno povezivala sa događajima iz mladosti i djetinstva provedenih u Sarajevu.

– I moja profesija mi je dosta pomogla u dramaturškom smislu da kolumna ima zanimljivu priči i moguću poruku ili čak doživljaj koji će zanimati čitaoca – kazala je Diklić.

Grafičar Mirza Ibrahimpašić obogatio je knjigu karakterističnim ilustracijama, a izdavač je kuća Most Knjiga Jugoslavija.

Na predstavljanju knjige „Zapisi s Marindvora“ govorili su Dino Mustafić, izdavač Dragan Stojković, urednica izdanja Vesna Andree Zaimović te autorica Jasna Diklić.