BiH Top Vijesti

Pregršt različitih sadržaja na manifestaciji ‘531 Dani Ajvatovice’, od 16. do 26. juna

Organizacioni odbor ovogodišnje manifestacije “513. Dani Ajvatovice” prezentirao je program te kulturno-vjerske manifestacije koja privlači desetine hiljada posjetilaca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i svijeta, a ove godine od 16. do 26. juna predstavit će 54 sadržaja u nekoliko gradova Muftijstva travničkog.

Novinarima su se, tom prilikom, obratili muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, predsjednik Organizacionog odbora, te članovi Organizacionog odbora manifestacije glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf Amir-ef. Čavak i načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić, te sekretar Muftijstva travničkog Rešad-ef. Lendo, koji je i moderirao konferencijom.

Muftija Adilović je istakao da je manifestacija detaljno pripremljena, te da će i ova godina pobuditi bogat kulturno-vjerski program.

“Ove godine ćemo prikazati 54 različita sadržaja, u osam općina Muftijstva travničkog. Našim posjetiocima ćemo, u deset dana, ponuditi pregršt vjerskih, kulturnih, edukativnih, sportskh i humanitarnih sadržaja. Nadamo se da će ta manifestacija privući veliki broj posjetilaca i da ćemo se svi okoristiti kroz sadržaje”, izjavio je muftija Adilović.

Glavni imam Medžlisa Donji Vakuf Amir-ef. Čavak poručio je da će taj medžlis, u najvećoj mjeri, biti posvećen vjerskim, ali i drugim aktivnostima.

“Osim redovnih i već prepoznatljivih sadržaja, koji obilježavaju svaku manifestaciju, novina je da ćemo ove godine imati više gostiju, posebno iz Republike Turske, koji su već najavili dolazak u proširenom broju. Uložili smo veliki trud u taj projekt, koji je najvažniji u toku cijele godine kad se radi o Muftijstvu travničkom”, rekao je Čavak.

Načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić pojasnio je da je infrastruktura u tom gradu dobra i da se prilagođava toj manifestaciji, koja je prepoznatljiva ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. 

“Želim da ta manifestacija prođe u najboljem redu. Mi se svake godine trudimo da, svim posjetiocimam, bude ugodnije i bolje. Proradili smo na abdeshanama i toaletima na platou Ajvatovice, dok u samom Donjem Vakufu radimo na poboljšanju putne infrastrukture”, kazao je načelnik Sušić. Tu su, kaže, i delegacije bratskih im gradova iz Turske, kao i ostali gosti iz svih dijelova svijeta.

Stalni moto te vjersko-kulturne manifestacije je “Tradicija, identitet i domovina”. 

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije “513. Dani Ajvatovice” bit će održan u nedjelju, 25. juna. Tada će,  nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene, biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kad je održan prvi pohod Ajvatovici, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi. 

Ajvaz-dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u tom mjestu, 40 dana klanjajo je sabah i učio dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda prema Pruscu.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije. Nakon 1947. godine, održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. 

“Generalni medijski pokrovitelj manifestacije “513. Dani Ajvatovice” je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, saopćila je MINA.