BiH Top Vijesti

Premijer Novalić u posjeti općini Vogošća

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, razgovarao je danas u Sarajevu s načelnikom Općine Vogošća o trenutnom stanju u toj općini Kantona Sarajevo, a naročito o projektima u kojima je Vlada FBiH dala doprinos.

Ta općina je na putu prema strateškim komunikacijama u Federaciji prema sjeveru Koridora V-c, zatim željeznička saobraćajnica, te je na Prvoj transverzali, zbog čega je Novalić najavio da će projektirati dalje u pravcu te transverzale kako bi se u narednom periodu moglo graditi.

Bilo je govora o gasu i potrebi izmještanja voda, ali i o industrijskim zonama u Vogošći gdje se na periferiji grada Sarajeva naseljava industrija, budući da je to moguće u općini Vogošća gdje postoje stare i otvaraju se nove industrijske zone.

– Vidimo i da se neke nove elitne industrije sa zapada naseljavaju upravo u Vogošći. Također, u toj industrijskoj zoni je i jedna od naših najznačajnijih fabrika namjenske industrije Pretis koji je, zbog nesretnih okolnosti na svjetskoj sceni, bilježi veliku potražnju – kazao je Novalić.

Razgovarano je i o popravci magistralne ceste preko Kobilje Glave do Vogošće, koja je sada jedna od najopterećenijih saobraćajnica.

Kako je kazao načelnik Smajić, za njih je prioritetno rješavanje pitanja saobraćaja u vezi sa izgradnjom Prve transverzale i magistralnog puta u čemu im je potrebna podrška Vlade FBiH kako bi se te stvari rješavale brže.

Iskoristili su priliku da Novalića upoznaju i s drugim pitanjima koje strateški nisu vezane za taj nivo vlasti, ali kroz resorna ministarstva mogu dati podršku za projekte koji su već izrađeni, a potreban im je dio sufinansirajućih sredstava.

 

Fena/Informer.ba