BiH Top Vijesti

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu ‘Stazom sjećanja 11.451…’

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk donirao je cipele te pozvao i građane da se priključe Projektu “Stazom sjećanja 11.451…”, koji Memorijalni centar Sarajevo realizira u saradnji s Gradom Sarajevo, s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva ubijenim tokom opsade grada, najdužoj u modernoj historiji čovječanstva.

Realizacija Projekta traje do 5. aprila 2024. godine, a u okviru toga planirana je i postavka 11.541 para cipela. Simbolizovat će to korake građana Sarajeva, koji su ubijeni tokom opsade i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Donirane cipele bit će dio postavke, u okviru centralnog događaja, koji će biti održan 5. aprila. Po okončanju tog projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio “Staze sjećanja” koja će biti izgrađena u memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi na lokaciji Hrasnički Stan na planini Igman.

“Radi se o plemenitoj ideji Memorijalnog centra Sarajevo da na taj način obilježi stradanje građanki i građana Sarajeva, koji su mučki ubijeni od agresora. Par cipela predstavlja njihove korake, koji su prekinuti. Na ovaj način želimo da ukažemo na dešavanja tokom agresije na BiH i obilježimo ih na adekvatan način. Pozivam građane Kantona Sarajevo, cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore da se priključe akciji”, rekao je premijer Uk, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović naveo je da će, na početku staze sjećanja, vjerovatno biti čizme naših branitelja, bez kojih bi ta staza bila mnogo duža.

“6.585 poginulih branitelja Prvog korpusa, 11.541 građanin, 1.601 dijete. Ti brojevi bi bili mnogo veći da nije bilo naših branitelja, naših doktora koji su spašavali živote, a staza sjećanja se odnosi na sve nas koji smo bili u Sarajevu pod opsadom. Mi smo žedni za pravdom i istinom, a ovakvim projektima mi ćemo pričati i dočekati pravdu”, rekao je ministar Osmanović.

Građani Kantona Sarajevo, cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore mogu biti dio tog projekta i doprinijeti donacijom cipela koje će simbolizovati stope jednog građanina, odraslog ili djeteta, kojima su oduzeti životi tokom opsade Sarajeva. 

Građani cipele mogu donirati na lokacijama/punktovima: Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića 94; Općina Centar Sarajevo: ul. Skenderija 10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže; Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 – reciklažno dvorište; Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža; Općina Ilidža: ul. 12. mart 5; Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 – zgrada Komunalca; Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb; Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14; Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište.