Svijet Top Vijesti

Preminula Barbara Walters, legenda američkog televizijskog novinarstva

Barbara Walters, jedna od najupečatljivijih žena na američkoj televiziji kao prva voditeljica na večernjim informativnim emisijama američke mreže i jedna od najistaknutijih TV voditeljica, preminula je u petak u 93. godini, saopćila je njena dugogodišnja matična TV mreža ABC News.

Walters, koja je 1997. godine kreirala popularni ABC ženski talk show “The View”, umrla je u svom domu u New Yorku, navodi u saopćenju Robert Iger, izvršni direktor korporativne partnerske firme ABC News, The Walt Disney Co. Nisu navedene okolnosti njene smrti.

– Barbara je bila prava legenda, pionir ne samo za žene u novinarstvu, već i za samo novinarstvo – napisao je Iger.

U karijeri koja je trajala pet decenija, Walters je intervjuisala niz svjetskih čelika, među kojima kubanskog predsjednika Fidela Castra, britansku premijerku Margareht Thatcher, libijskog vladara Moamera Gaddafija, iračkog vladara Saddama Husseina, ruske predsjednike Borisa Jeljcina i Vladimira Putina, i svakog američkog predsjednika i prvu damu, od Richarda i Pat Nixon.

– Nikada nisam mislila da ću imati ovakav život. Upoznala sam sve na svijetu. Vjerovatno sam upoznala više ljudi, više šefova država, važnijih ljudi, čak gotovo od bilo kojeg predsjednika, jer oni imaju na raspolaganju samo osam godina – izjavila je Walters u intervjuu za Chicago Tribune 2004. godine.

Nakon 13 godina u emisiji “Today”, Walters je dobila tada neviđenu godišnju platu od milion dolara kako bi 1976. prešla u suparničku mrežu ABC i ušla u istoriju kao prva žena voditeljica u večernjim emisijama u SAD-u.

U 1977. godini obavila je zajednički intervju s egipatskim predsjednikom Anwarom Sadatom i izraelskim premijerom Menachemom Beginom prije nego što su sklopili mir.

Walters je postala toliko istaknuta da je njena zvijezda ponekad zasjenila ljude koje je ispitivala. New York Times ju je nazvao “vjerovatno najpoznatijom američkom televizijskom ličnošću”, ali je također primijetio da je “ono što najviše pamtimo u intervjuu s Barbarom Walters sama Barbara Walters”, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba