BiH Udarno Vijesti

Priča o povratniku u Podžeplje – „Sam sebi sam napravio radno mjesto i mogu izdržavati svoju porodicu“

Tov junadi, prodaja mlijeka i sitne stoke poslovi su koji Munibu Jusupoviću, povratniku u Podžeplje, općina Han-Pijesak, osiguravaju kvalitetan život i neovisnost.

S područja općine Novi Grad Sarajevo vratio se 2001. godine i od tada se bavi stočarstvom i poljoprivredom.

To mu je, kako je kazao Feni, omogućilo da ostane i opstane na području gdje je rođen.

Jusupović neće stati samo na tim poslovima i u budućnosti se namjerava baviti uzgojem tovnih pilića, a dio materijala za izgradnju objekta već je pripremio.

– Mišljenja sam da svako ko hoće raditi ima šta i gdje, bez obzira na to  je li povratnik ili se nije pomjerao s svog mjesta. Sam sebi  sam napravio radno mjesto i mogu izdržavati svoju porodicu – rekao je.

Zapošljavanje u poljoprivredi, naglasio je, jedina je nada za opstanak povratnika.

Sredstvima od donacije porodici Jusupović napravljena je kuća 7×6 metara, koju su poslije dogradili, a sve ostalo su uradili sami.

– Sada imamo štale, mašine, veliku kuću. Otac, majka, supruga, dvoje djece i ja živimo na svom imanju i sretni smo jer smo se vratili – dodao je Jusupović.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je sa saradnicima tu porodicu te pohvalio njihov angažman i volju za radom i napredovanjem.

Povratnik u istu općinu je i Muhamed Jusupović, on se 2001. godine iz Kaknja vratio u selo Plane

Tu se oženio i sada ima troje djece.

Poljoprivreda i stočarstvo su poslovni koji i njemu osiguravaju opstanak, međutim, on još nije riješio stambeno pitanje, u potpunosti. Zbog širenja stočnog fonda nije stigao izgraditi kuću.

– Najpotrebnije mi je da se kuća napravi. Ova sadašnja je mala i nije uslovna za život, pogotovo ne za malu djece – kazao je Muhamed Jusupović u razgovoru za Fenu.

Izgradnja kuće bila je u fokusu razgovora prilikom posjete predstavnika Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

On je i prošle godine aplicirao, ali zbog poplava nije mogao dobiti donaciju, ali nada se da će ove godine njegov san biti ostvaren.

– Ovdje mogu živjeti od svog rada, volim ovo mjesto i volim poslove kojim se bavim – naglasio je.

Sa 40 ovaca i dvije krave te poljoprivrednim imanjem  kaže da može zaraditi dovoljno za pristojan život.

Istakao je da mu ništa nije teško raditi, a da je degradiranje poslova na poljoprivrednim imanjima, štalama i šumi priča koju plasiraju oni koji ne žele raditi.

 

Fena/Informer.ba