BiH Udarno Vijesti

Prijavljeno 30 beba sa postvakcinacijskim komplikacijama

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH do sada je američkom Sistemu za prijavu postvakcinacijskih komplikacija /VAERS/ poslalo 30 prijava koje se odnose na teška i trajna neurološka oštećenja kod beba, nastala nakon vakcinacije u prvoj godini života.

Prijave odnose na komplikacije nastale nakon upotrebe doniranih vakcina u BiH koje pedijatri nikada nisu prijavili komisijama ili ih komisije nisu registrovale.

“Prijavili smo teška i trajna neurološka oštećenja kod beba iz BiH, nastala nakon vakcinacije u prvoj godini života. Doktori ovo negiraju, iako nikada nisu poslati uzorci krvi, tkiva, moždane tekućine i urina beba na laboratorijske analize
“, rečeno je iz Udruženja roditelja.

List navodi da se u svim prijavama radi o bebama koje su prošle prvostepenu ljekarsku komisiju koja je ustanovila stoodstotno oštećenje zdravlja i usporen psiho-motorni razvoj beba.

Iz Udruženja su poručili da svi koji žele da prijave ovakve slučajeve mogu to učiniti elektronskom poštom bolesna.djeca@yahoo.com ili na telefon 065/ 341- 291.

Američki sistem VAERS primio je više od  55 000 prijava iz SAD i drugih zemalja svijeta, a čuva obrađene podatke od 1999. godine, piše  “Avaz”.

 

Srna/Informer.ba