Svijet Udarno Vijesti

Prijedlog iz Turske: Ženama treba pokloniti pištolje da pucaju u muževe

Jedno dobrotvorno društvo u Turskoj je za Dan žena zatražilo mogućnost da se žene mogu naoružati kako bi, u slučaju nužde, mogle pucati u svoje muževe. Naime, samo prošle godine u Turskoj su ubijene 252 žene.

Kada je 33-godišnja Tülin Kaplan iz Ankare, početkom godine podnijela zahtjev za razvod braka od muža koji ju je stalno tukao, policiji je bilo jasno da je u opasnosti. Dobila je policijsku zaštitu, ali samo do polovine februara. Dvije sedmice kasnije se pojavio bivši muž Yasar Kaplan i zatražio je da mu se vrati. Kada je ona to odbila, Kaplan ju je ubio vatrenim oružjem.

Hayrettin Bulan, aktivistkinja za prava žena kaže da bi Tülin Kaplan, ”da je imala pištolj, imala šansu obraniti se i ostati živa”.

Bulan povodom Međunarodnog dana žena traži da se naoružaju žene koje su izložene nasilju. Naime, zabrinjavajući su i podaci iz Turske prema kojima su prošle godine u toj zemlji ubijene 252 žene, a ubili su ih njihovi muževi, ljubavnici ili rođaci. To je u prosjeku pet ubistava sedmično.

Thomas Seibert u listu Der Tagesspiegel piše kako Hayrettin Bulan želi promijeniti tu crnu statistiku. Tako navodi da je u Turskoj za oko 10.000 žena potrebno oružje kako bi se zaštitile od nasilja.

Djevojkama se dijele i vrlo kontroverzni savjeti da još prije vjenčanja nauče pucati kako bi u braku bile spremne na sve. Do sada se na kurseve pucanja prijavilo 3.500 žena.

”Poziv na naoružavanje žena nije rješenje”, poručila je Fatma Sahin, turska ministarka za porodicu zamoljena za komentar ovih prijedloga.

 

Net.hr/Informer.ba