BiH Top Vijesti

Prijem povodom 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine, Češke i Slovačke 

Svečanim prijemom u Sarajevu je obilježena 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Češke Republike, te BiH i Slovačke Republike. Sa prijema je poručeno da Bosna i Hercegovina ima sve potencijale da postane normalna evropska država. 

Brojnim zvanicama iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, te diplomatskom i vojnom koru u BiH, obratili su se ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ambasador Slovačke Republike u BiH Roman Hlobeň i ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova.  
  
Ministar Konaković je ukazao na odlične bilateralne odnose država, te zahvalio na  snažnoj podršci euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine, posebno da je BiH dobila status države kandidata za članstvo u EU tokom češkog predsjedavanja EU.  
 
“Pred nama je težak put, ali naša je budućnost evropska. Zbog historijskih i kulturnih veza možda bolje od drugih razumijete našu kompleksnost, ali i bogatstvo naših različitosti”, rekao je Konaković.  
 
Zahvalio je na projektima koje godinama Češka i Slovačka podupiru u BiH, projektima koji su od velikog značaja za razvoj lokalnih zajednica, ali i stipendiranju bh. studenata koji su u Češkoj i Slovačkoj dobili izuzetne prilike za lični razvoj, te naučeno primjeniti u svojoj domovini pri povratku.  
 
“Današnja Slovačka i Češka, moderne, evropske države mogu biti u svakom smislu sjajan mentor za Bosnu i Hercegovinu na našem putu ka evropskoj porodici država koje baštine demokratske vrijednosti”, naveo je Konaković.  
 
Ostajemo trajno privrženi, dodao je, našem partnerskom odnosu kroz novu dinamiku odnosa, posjeta, razmjena znanja i iskustva.   
 
Najavio je i otvaranje ambasade BiH u Bratislavi koja će, kako je rekao, biti još jedan korak naprijed u unapređenju političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa.  
 
Ambasador Slovačke Roman Hlobeň je naglasio da večerašnja proslava 30. godišnjice diplomatskih odnosa BiH i Slovačke označava značajnu prekretnicu u historiji naroda.   
 
“To je svjedočanstvo nepokolebljive posvećenosti Slovačke i Bosne i Hercegovine stvaranju snažnog partnerstva zasnovanog na međusobnom poštovanju, povjerenju, zajedničkim vrijednostima i zajedničkim ciljevima”, kazao je on.  
 
Naše države, dodao je, izgradile su čvrste temelje međusobnog uvažavanja i postoji mnogo razloga da se ovaj period saradnje označi kao uspješna priča.   
 
Podsjetio je da je u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi Safvet Beg-Bašagić prije skoro 100 godina pronašao najsigurnije mjesto za svoju zbirku islamskih rukopisa i arapskih rukopisa ogromne vrijednosti. Zbirka se sastoji od više od 600 knjiga i uključuje drugu najstariju knjigu na svijetu koja se odnosi na islamsku kulturu.   
 
U posljednje vrijeme, kazao je, Slovačka je bila aktivno uključena u vojne operacije, koje su promovisale mir i stabilnost u BiH, te da 54 vojnika trenutno služe u misiji EUFOR Althea u BiH kako bi pomogli u održavanju sigurnog okruženja.  
 
Hlobeň je rekao da Slovačka aktivno doprinosi razvoju BiH kroz brojne projekte pod zastavom SlovakAida, te ostaje posvećena dijeljenju stručnog znanja, kako bi pokrenuli pozitivne promjene i promovirali održivi razvoj i evropsku budućnost BiH.  
   
“Bosna i Hercegovina ima sav svoj potencijal da postane samo normalna evropska država. Idući naprijed, naš zajednički cilj je vidjeti da Bosna i Hercegovina postane članica EU bolje prije nego kasnije”, naglasio je ambasador Hlobeň.   
 
U Slovačkoj, dodao je, imamo živa sjećanja na izazove sa kojima smo se suočili tokom našeg sopstvenog puta eurointegracija.   
 
“Također prepoznajemo ogromne prednosti koje donosi članstvo u EU i čvrsto vjerujemo da je putovanje vrijedno truda. Sada je to u vašim rukama, a mi smo spremni da vam pomognemo”, poručio je Hlobeň.  
   
Ambasadorica Hlavsova je podsjetila na izazove koje je Češka imala tokom puta eurointegracija i ta iskustva dijele na više načina – od političke podrške pristupanju BiH u EU do velikog broja razvojnih projekata od kojih su mnogi povezani sa EU integracijama.  
 
Odnosi između Češke i BiH, naglasila je, zasnovani su na dobroj osnovi prijateljskih kontakata između dva naroda, unazad skoro 200 godina, jer još postoji češka manjina u BiH, a neki su ostavili i neizbrisive tragove poput Karela Parika i drugih arhitekata. 
 
“Naš zajednički cilj je vidjeti Bosnu i Hercegovinu kako postaje članica EU i NATO-a i nastavit ćemo podržavati BiH na tom putu”, poručila je je Hlavsova.