Svijet Top Vijesti

Princ Harry osudio ‘opasan spin’ zbog svojih izjava o talibanima

Princ Harry izjavio je kako su tvrdnje da se hvalio u svojoj novoj knjizi da je ubio 25 talibanskih boraca dok je bio na dužnosti u Afganistanu “opasna laž”.

Princ je kritikovan što je razgovarao o ubistvima u svojim memoarima “Spare”, a neke vojne ličnosti su rekle da je pogrešno nazivati ubijene “šahovskim figurama”.

Harry je, međutim, na američkoj televiziji optužio novinare da su njegove riječi izvukli iz konteksta, dodajući da je spinovanje ugrozilo njegovu porodicu.

Također je branio svoje opaske, rekavši da je želio umanjiti samoubistva veterana.

“Spare”, koja je objavljena u utorak, postala je najbrže prodavana knjiga takve vrste ikada u Velikoj Britaniji.

Prodano je oko 400.000 primjeraka memoara, uprkos tome što su mnogi odlomci procurili u javnost prije njihovog zvaničnog objavljivanja.

U opsežnom intervjuu sa Stephenom Colbertom u emisiji The Late Show”, Harry je sugerirao da je bilo pokušaja da se potkopa njegova knjiga, govorio je o svom narušenom odnosu s bratom i napao je “fantastičnu” britansku štampu.

Harry je rekao da je pisanje knjige bilo “katarzično” iskustvo i “najranjivije koje sam ikada osjetio u životu”, a istovremeno ga je učinilo jačim.

– Posljednjih nekoliko dana bilo je bolno i izazovno, jer nisam mogao ništa učiniti po pitanju tih curenja informacija – kazao je.

U svojoj osudi medijskog izvještavanja, Harry je ustvrdio da su medijske kuće namjerno odlučile da “uklone kontekst” njegovog svjedočenja.

– Bez sumnje, najopasnija laž koju su izgovorili jeste da sam se nekako hvalio brojem ljudi koje sam ubio u Afganistanu. Da sam čuo da se neko hvali takvim stvarima, bio bih ljut. To je, međutim, laž – izjavio je Harry.

– Zaista je zabrinjavajuće i vrlo uznemirujuće što se mogu izvuć iz konteksta. Moje riječi nisu opasne, ali su moje riječi vrlo opasne za moju porodicu. To je njihov izbor – kazao je.

Rekao je da je želio da bude iskren o svom iskustvu u Afganistanu i da veteranima da prostor da podijele svoja “bez imalo srama”, prenosi BBC.

 

Fena/Informer.ba