BiH Top Vijesti

Pripadnici civilne zaštite KS s mehanizacijom učestvuju u sanaciji štete od poplava u Sloveniji

Danas je ispraćen konvoj materijalno-tehničkih i ljudskih kapaciteta službi zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo koji će pružiti pomoć Republici Sloveniji u saniranju posljedica od katastrofalnih poplava, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Štaba civilne zaštite KS, u petak na hitnoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o angažovanju struktura zaštite Kantona Sarajevo na pružanju pomoći Republici Slovenija u saniranju posljedica od poplava.

Na osnovu Odluke Vijeća ministara BiH, određeno je da će se pomoć za zaštitu i spašavanje pružiti u teškoj mehanizaciji, odnosno bagerima s posadama iz struktura zaštite i spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od 10 dana, a po Naredbi Federalnog štaba civilne zaštite naređeno je angažovanje službi zaštite i spašavanja iz Kantona Sarajevo.

“Upravo smo za ublažavanje posljedica poplava i sanacija za prijateljsku državu Sloveniju ispratili četiri vozila i 15 pripadnika civilne zaštite. Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila CZ Kantona Sarajevo i dva CZ RS. Po prvi put se aktivirao mehanizam koordinacije za međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje između Vijeća ministara BIH, entiteta, a analogno i kantona. Ponosan što i na ovaj način Kanton Sarajevo pokazuje da je opremljen za najsloženije civilne operacije, ali i spreman da se solidariše na međunarodnom nivou”, izjavio je premijer KS Nihad Uk, uz čestitke direktoru Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženanu Brkaniću na realizaciji ove humane aktivnosti.