BiH Udarno Vijesti

Probni popis u BiH protekao bez većih problema

Probni popis stanovništva u BiH protekao je bez većih problema, a odziv građana i domaćinstava bio je zadovoljavajući, potvrđeno je Srni u Agenciji za statistiku BiH.

U Agenciji navode da je u toku prikupljanje materijala sa terena, nakon čega će biti izvršena analiza organizacije i provođenja kontrole obuhvata i kvalitete popisnih podataka, provjera faza obrade podataka, te analiza primijenjenih rješenja.

Nakon obrade prikupljenih materijala sa terena Agencija će raspolagati tačnim procentom učešća građana.

Rad i koordinacija učesnika u probnom popisu bili su na zavidnom nivou. Uočena je odlična saradnja opštinskih popisivača, opštinskih instruktora, kantonalnih instruktora i opštinskih popisnih komisija u svim popisnim krugovima u BiH.

Na terenu su u vrijeme provođenja probnog popisa bili prisutni i predstavnici Međunarodnog monitoring tima koji će zapažanjima i komentarima uticati na donošenje konačne odluke o održavanju popisa 2013. godine u BiH.

Nakon probnog popisa, podaci o brojnosti i karakteristikama stanovništva, domaćinstava i stanova u izabranim popisnim krugovima neće se objavljivati, već će nakon analize primijenjenih rješenja u probnom popisu biti preduzeti odgovarajući koraci kojima bi se ispravili mogući nedostaci radi što kvalitetnijeg organizovanja i provođenja popisa 2013. godine.

U Agenciji za statistiku podsjećaju da je osnovni cilj probnog popisa bio provjera rješenja koja se odnose na sadržaj osnovnih i pomoćnih popisnih obrazaca, metodoloških uputstava, organizacije provođenja probnog popisa, rada popisivača i drugih učesnika u popisu i trajanju popisivanja.

Cilj probnog popisa bio je i provjera skica popisnih krugova, organizacije i provođenja kontrole obuhvata i kvalitete popisnih podataka, provjere faza obrade podataka – pripreme materijala za unos, skeniranja popisnih obrazaca, šifrovanja, kontrole podataka i tabeliranja rezultata popisa, kao i testiranje čitavog popisnog instrumentarija koji će se koristirti prilikom popisa 2013. godine.

U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i Plana aktivnosti Agencije za statistiku BiH, od 15. do 29. oktobra u BiH je proveden probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova.
Probni popis proveden je na uzorku od 60 popisnih krugova, od kojih su 33 popisna kruga bila u Federaciji BiH, 21 popisni krug u Republici Srpskoj i šest u Brčko distriktu.

Probni popis proveden je u opštinama i gradovima: Banjaluka, Bihać, Bijeljina, Cazin, Centar Sarajevo, Doboj, Foča, Gacko, Goražde, Mostar, Ilidža, Ilijaš, Istočno Novo Sarajevo, Kakanj, Kozarska Dubica, Livno, Lukavac, Neum, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Orašje, Pale, Prijedor, Prnjavor, Stari Grad Sarajevo, Šipovo, Široki Brijeg, Teslić, Travnik, Trebinje, Tuzla, Ugljevik, Zenica, Zvornik.

 

Srna/Informer.ba