BiH Crna hronika Vijesti

Prodaje bubreg kako bi prehranio djecu

Građevinski radnik (38) iz Gornje Višće, kod Živinica, je na Bosanski kulturni centar postavio oglas kojim prodaje povoljno bubreg kako bi prehranio svoju maloljetnu djecu.

Njegova noćna mora, kako nam je ispričao naš sagovornik koji javnosti zasad ne želi otkriti svoj identitet, počinje u Centru za socijalni rad u Živinicama, gdje mu je socijalni radnik zaprijetio oduzimanjem djece zbog njegovog čestog odsustva od kuće, odnosno rada na terenu.

Nije mi preostalo ništa drugo pa sam dao otkaz. Ostao sam sa djecom kod kuće, a lično od direktorice Centra za socijalni rad dobio sam obećanje kako će mi biti isplaćena jednokratna novčana pomoć. Međutim, nisam dobio ni marke, a prinuđen sam da prodajem dio svog tijela kako bih prehranio svoju djecu“, kaže on.

Otkako je u nedjelju navečer postavio oglas na BKC-u u Živinicama kaže kako je imao pozive zainteresovanih za kupovinu bubrega.

Rekao sam potencijalnim kupcima da ću prodati bubreg upola cijene. Znam da se na crnom tržištu cijena tog organa kreće između 30.000 i 40.000 KM, a ja bih bubreg prodao i za 15.000 KM“, govori on.

Na posao se, kaže on, može vratiti jer mu je takvo obećanje dao direktor. Međutim, iz Centra za socijalni rad su mu poručili kako će djeca u slučaju njegovog odsustva biti smještena u Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Meni su djeca najpreča u životu i sve bih učinio za njih. Šesnaestogodišnjeg sina sam morao ispisati iz srednje škole jer nakon napuštanja posla nemam novca za njegovo školovanje. Imam kćerku od 13 godina i sina od devet godina“, govori on.

 

Bez posla je ostao 31. marta, a supruga je djecu i njega napustila prije 13 mjeseci.

“Nikada se više nije pojavila pred njima, a povremeno ih nazove telefonom. Ja sam odlučan u svojoj namjeri, jer ne mogu gledati da mi djeca gladuju”, navodi nam ovaj Živiničanin.

U Centru za socijalni rad su nam rekli da je istina da je samohranom ocu obećana novčana pomoć, ali da on nikada nije podnio zahtjev i obrazložio da je osoba u stanju socijalne potrebe.

Centar za socijalni rad je upoznat sa slučajem. Znamo da je brakorazvodna parnica u toku i da su se supružnici složili da djeca ostanu kod oca. Njega je supruga optužila i za nasilje pa je Centar za socijalni rad cijeli slučaj prijavio MUP-u TK. Međutim, utvrđeno je da nasilja nije bilo, a u razgovoru sa djecom, devetogodišnji sin i trinaestogodišnja kćerka su izrazili želju da žive s majkom. No, njihova majka nema riješeno stambeno pitanje i živi s majkom u Janji ili s bratom u Živinicama“, kaže nam Hedija Halilović, socijalna radnica Centra za socijalni rad u Živinicama.

 

Nezavisne/Informer.ba