BiH Udarno Vijesti

Profesorima Zdravku Lučiću i Bajri Goliću doživotna zabrana predavanja

Odbor za etička pitanja Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Senat UNSA na današnjoj su sjednici jednoglasno donijeli odluke o provođenju mjera protiv četiriju profesora Pravnog fakulteta, optuženih da su prekršili Etički kodeks kao akteri seksualno-kriminalne afere koja je mjesecima potresala Univerzitet u Sarajevu.

Riječ je o redovnom profesoru Katedre ekonomskih nauka Bajri Goliću, vanrednom profesoru Katedre za komparativnu pravnu historiju i komparativno pravo Zdravku Lučiću, redovnom profesoru Katedre građanskog prava Sanjinu Omanoviću i redovnom profesoru Katedre za državno i međunarodno javno pravo Fuadu Saltagi.

Goliću i Lučiću je izrečena mjera isključenja iz nastavno-naučnog procesa do navršene 70 godine života, Omanoviću mjera isključenja iz nastavno-naučnog procesa u trajanju od dvije godine, a Saltagi mjera pismenog ukora.

Ove je mjere dužan provesti Pravni fakultet, kao matična kuća sva četiri profesora.

Dekan Pravnog fakulteta UNSA Borislav Petrović na današnjoj je konferenciji za medije po završetku sjednice Senata naglasio da se mjere odnose samo na Sarajevski univerzitet, te da spomenuti profesori imaju pravo raditi na drugim univerzitetima u BiH.

On je istaknuo da će ova visokoškolska ustanova mjere provesti odmah po dostavljanju odluke Odbora za etička pitanja ovom fakultetu.

Predsjednik Odbora za etička pitanja Bakir Mahić pojašnjava da spomenutim profesorima ovim odlukama ne prestaje radni odnos, već da su samo isključeni iz nastavno-naučnog procesa. To znači da će im biti omogućen rad u okviru vannastavnih aktivnosti, koji ne podrazumijevaju rad sa studentima.

“Svaki profesor može da se obrati nadležnom sudu i zatraži zaštitu svojih prava. Po važećem zakonu, profesor može obavljati dužnost do 70 godine života, a poslije toga ne. Također, važno je naglasiti da je ovo etička, a ne pravna norma“, kazao je on.

Dodao je da su Odbor i Senat također donijeli zaključak ka Univerzitetu u Tuzli da se studentima koji su omogućili nemoralno postupanje prema profesorima ne odobri studiranje, jer se smatra da oni neće biti primjereni akademski građani.

Da su ove odluke protiv spomenuta četiri profesora donesene jednoglasno potvrdili su i rektor UNSA Faruk Čaklovica, te član Odbora za etička pitanja Hazim Bašić.

Advokat profesora Zdravka Lučića, Rijad Ćosić, koji nije učestvovao u zvaničnom dijelu konferencije za medije, kazao je novinarima da će Lučić pokrenuti upravni spor u Vrhovnom sudu FBiH, koji treba donijeti konačnu odluku u ovom slučaju. Naglasio je da je u ovom postupku prekršeno nekoliko članova Etičkog kodeksa, te da je profesorima u potpunosti onemogućeno ostvarivanje prava na odbranu.

 

Fena/Informer.ba