BiH Top Vijesti

Proglašena epidemija morbila na području Tuzle i Živinica

Proglašena je epidemija morbila na području Tuzle i Živinica. Odluka je donesena zbog rasta broja oboljelih od morbila u Tuzlanskom kantonu. 

UKC Tuzla je danas imao obraćanje povodom epidemiološke situacije. Rečeno je da je situacija pod kontrolom, da ima dovoljno lijekova i testova. Naglašeno je da nije problem samo u morbilama, nego se pogoršava situacija i kada je u pitanju kovid 19, kao i veliki kašalj. Do sad je potvrđeno 11 oboljelih od velikog kašlja.

Proglašenje epidemije tražio je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona od resornog kantonalnog ministarstva.

Na području Tuzlanskog kantona, tačnije u Tuzli, Živinicma i Kalesiji od 29. decembra do 18. januara evidentirano je 48 slučajeva zaraze morbilama, takozvanim ospicama ili krzamakom.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ističu da je riječ o ozbiljnom broju zaraženih, a među njima je uočena i epidemiološka povezanost.

Svim oboljelim je zajedničko to da nisu vakcinisani MRP vakcinom, a govoreći pojedinačno po lokalnim zajednicama, morbile su potvrđene kod 48 osoba sa područja Tuzle i Živinica, dok je devet evidentirano u Kalesiji.

Saglasnost o proglašenju epidemije donosi Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona.