BiH Top Vijesti

Promocija publikacije ‘Opsada Sarajeva od 1992. do 1995. godine’ sutra u MC ‘Kovači’

Promocija publikacije “Opsada Sarajeva od 1992. do 1995. godine” bit će upriličena u četvrtak, 15. septembra, u prostorijama Memorijalnog centra (MC) “Kovači”. Izdavanjem i promocijom ove publikacije Fond Memorijala počinje realizaciju novog projekta “Edicije Memorija”.

– Ovaj jedinstveni, naučno-istraživački rad, na jednom mjestu sistematično, objektivno i naučno-utemeljeno opisuje strategijsko i operativno djelovanje vojnih i političkih struktura RS, kampanju snajperskog djelovanja i svakodnevnog granatiranja Sarajeva, teroriziranje, ubistva i ranjavanja civila, logore, kao i zločine počinjene na području opština Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Pale – saopćeno je iz Fonda Memorijala.

Kako se navodi, naučno-istraživački rad “Opsada Sarajeva od 1992. do 1995. godine” kroz presude krivičnih sudova obrađuje najdužu opsadu jednog glavnog grada u modernoj historiji.

– Tokom opsade, Vojska Republike Srpske i tadašnji politički vrh RS, su proveli kampanju granatiranja i snajperisanja građana Sarajeva, šireći teror više od tri i po godine. Od maja 1992. do oktobra 1995. godine skoro 12.000 civila je ubijeno usljed granatiranja i snajperskog djelovanja, od čega 1.601 dijete – navodi se u saopćenju.

Iz Fonda Memorijala podsjećaju kako je “Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju za širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva, provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, osudio ukupno šest osoba, od kojih su četiri osuđenici za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini”.

– Za dijelove Sarajeva koji su bili pod kontrolom VRS-a, poput Grbavice, Vraca i Kovačića, odnosno nad civilima koji su tu živjeli, a nisu bili srpske nacionalnosti, vršeni su progoni, silovanja, ubijanja, zatvaranja, izlaganja fizičkim i psihičkim povredama. Za ove zločine, Sud Bosne i Hercegovine i Kantonalni sud u Sarajevu su osudili 26 osoba na ukupno 193 godine i osam mjeseci zatvora – navodi se.

Iz Fonda Memorijala ističu kako je istraživanje iz publikacije fokusirano na utvrđene činjenice iz presuda međunarodnih i lokalnih sudova, te, istovremeno, analizirani su strategijski i operativni planovi VRS-a, udruženi zločinački poduhvat i zločini protiv čovječnosti počinjeni od paravojnih i vojnih formacija RS nad građanima Sarajeva.

Nadalje, navode kako je u publikaciji predstavljen vremenski slijed svih ratnih zločina počinjenih od Dobrinje do Baščaršije, a koji su sastavni dio pravosnažnih presuda, uklučujući ratne zločine poput zločina u tadašnjoj ulici Vase Miskina, Markale 1, Markale 2, zločin nad djecom na Alipašinom polju, zločin kod cisterne za vodu, zločin na fudbalskom igralištu, ali i veliki broj pojedinačnih zločina koji su rezultirali ranjavanjem djece i odraslih u Sarajevu.

– U godini kada obilježavamo 30 godina od početka opsade Sarajeva bitan je podatak da su za teror nad građanima Sarajeva i zločine nad građanima Sarajeva, koji su bili pod kontrolom vojnih i paravojnih formacija RS, osuđena 32 zločinca. Istraživanje obuhvata sva imena i prezimena ratnih zločinaca, s funkcijom koju su obnašali u vrijeme činjenja zločina, kao i način i mjesto počinjenog zločina, navodi se u saopćenju.

Iz Fonda Memorijala izražavaju zahvalnost svima koji su učestvovali u nastanku ove publikacije, a posebno Centru za postkonfliktna istraživanja.

 

Fena/Informer.ba